En fryd for øjet og for ganen. (©DR)

Flamberet banankage med romcreme

En lækker og saftig banankage med flamberede bananer og et tvist af rom, som Marianne bagte som en favoritbagning i Den store bagedyst 2018. Kagen smager skønt af banan og intens chokolade, og bagdystdommerne Markus og Katrine sagde, at det var intet mindre end den bedste banankage, de nogensinde havde smagt.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Flamberet banan

  • 4 bananer
  • 100 g sukker
  • 25 g smør
  • ½ dl rom

Kagedej

  • 125 g smør, blødt
  • 100 g sukker
  • 100 g brun farin
  • 3 flamberede bananer
  • 1 dl creme fraiche 18%
  • 3 æg
  • 150 g hvedemel
  • 1 stk. natron
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • ½ tsk. salt
  • 100 g havregryn
  • 100 g mælkechokolade

Romcreme

  • 125 g smør, blødt
  • 300 g flormelis
  • 1 past. æggeblomme
  • 250 g mascarpone
  • 200 g mørk chokolade
  • 4 spsk. rom
  • 1/2 dl piskefløde

Pynt

  • 100 g havregryn
  • 20 g smør
  • 150 g sukker til sukkerspiraler
  • 100 g mælkechokolade
  • 1 flamberet banan

Fremgangsmåde

Flamberet banan

  1. Skrællen skal blive på bananerne. Del bananerne over på midten og skær dem derefter over på langs, så du får 4 halve bananer, med skræl, ud af hver banan. Drys de rå overflader med et lag sukker. 
  2. Steg dem med sukkersiden nedad i smør på en mellemvarm pande. Lad bananerne stege til de er gyldne. 
  3. Skru lidt op for varmen, hæld ½ dl rom på panden og sæt ild til rommen. Lad rommen koge ind igen ved middel varme.  
  4. Lad bananerne køle af. Gem en banan til pynt - læg den på køl, så bliver den nemmere at skære pænt ud. 
  5. TIP: Denne kage kan sagtens bages med almindelige modne bananer. Så tøv ikke med at bage den selvom du ikke har mod på at flambere. Enten bruges rå modne bananer, eller steges på panden uden flamberingen. 

Kagedej  

  1. Pisk smør, sukker og farin lyst og luftigt. 
  2. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk fortsat. 
  3. Mos tre flamberede bananer og tilsæt dem i kagen sammen med creme fraiche. Rør igen. 
  4. Sigt mel, salt, natron og vaniljesukker og kom det i dejen. Til sidst tilsættes havregryn og hakket lys chokolade. 
  5. Kom dejen i en form og bag den i ca. 40 minutter ved 175 grader. Bag den på rist midt i ovnen.

Romcreme

  1. Pisk blødt smør, æggeblomme og flormelis sammen. Pisk til det er lyst og luftigt. 
  2. Imens det pisker laves chokoladeganachen: Varm fløden op til kogepunktet, og hæld den over den mørke chokolade. Smelter den ikke helt sammen, så kom den 30 sek. i microovnen. Lad chokolademassen køle ned. OBS: Kommer chokoladen varm i smørblandingen, bliver cremen for tynd. Sker dette, så sæt hele skålen på køl i 30 minutter og pisk cremen op igen. 
  3. Kom den afkøledechokolade ganache ned i smør/sukker blandingen og pisk igen. 
  4. Tilsæt mascapone og pisk. Tilsæt til sidst rom og pisk igen. Cremen skal piskes godt - den kan med fordel laves på røremaskine, men kan også sagtens laves med håndmixer.

Pynt

  1. Rist havregryn i smørret på en middelvarm pande, indtil grynene er let gyldne. 
  2. Smelt sukkeret på en pande til det bliver til karamel. Tag panden af varmen og lad massen køle lidt af. 
  3. Når massen er ved at være fast, kan der laves spiraler på en rund genstand med en ske. Tag skeen ned i den varme sukkermasse og træk en sukker tråd, som straks snurres rundt om den runde genstand.
  4. Smelt den lyse chokolade og hæld den over kagen - den skal løbe lidt ned af siderne. 
  5. Når chokoladen er afkølet sættes dutter af romcremen oven på kagen. 
  6. Pynt til sidst med de flamberede bananer, havregryn og sukkerspiraler.
  7. Server.


Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 2