Fletbrød

Prøv her at lave Jan Friis-Mikkelsens opskrift på fletbrød, som deltagerne i Den Store Bagedyst blev udfordret med. Se om du kan lave en fletning i brød, få en god skorpe og sørge for, at brødet lyder hult.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

  • 4 dl lunkent vand
  • 10 g gær
  • 15 g fint salt
  • 600 g mel
  • 1 stk. æg
    (til pensling)
  • 1 smule neutral olie
    (olie til smøring af skål)

Fremgangsmåde

  1. Bland vand, gær og salt. Rør sammen på røremaskine, imens mel tilsættes gradvis, indtil dejen har den rette konsistens. 
  2. Ælt dejen indtil den slipper røreskålen og slasker mod siderne. 
  3. Put dejen i en skål smurt med lidt olie, dæk den til og lad den hæve til dobbelt størrelse. Ca. 45-60 minutter. 
  4. Efter hævning slås dejen ned og deles i 8 lige store stykker. 
  5. Rul hver klump dej ud i en streng på ca. 45 cm og flet brødet efter anvisningen. 
  6. Du kan med fordel rulle en streng lidt ud, og lade den hvile, imens du ruller den næste lidt og så videre. Så kan dejens glutenfibre "slappe lidt af", og det er lettere at rulle sterngene ud. 
  7. Når brødet er flettet, foldes enderne ind under brødet i begge ender, så afslutningerne bliver pæne. Placér brødet diagonalt i en bradepande, og lad det efterhæve/hvile i ca. 15 minutter, imens ovnen varmes op til 200 grader. 
  8. Brødet pensles med æg og bages til det er gyldent - ca. 30 minutter. Det skal være hult, når man banker i bunden af brødet.

Fletteteknik: 

  1. Læg de 8 strenge på bordet og tryk dem sammen og ned mod bordet i den ene ende, så de tilsammen danner en blæksprutte. 
  2. Pølserne har nu numre fra 1 i den ene side til nummer 8 i den anden side. Når en pølse flettes ind imellem de øvrige, skifter pølserne numre, så de efterfølgende nummereres på ny, så de igen ligger i rækkefølge 1-8. 
  3. Flet nu efter følgende mønster: 
  4. O betyder over 
  5. U betyder under 
  6. Numrene indikerer pølsernes numre. 
Begynd med: 
  1. 8 U 7 O 1 
Og gentag herefter følgende fire trin, indtil hele brødet er flettet: 
  1. 8 O 5 
  2. 2 U 3 O 8 
  3. 1 O 4 
  4. 7 U 6 O 1