Fløderand med smuk, hvid chokoladevifte, og sveskesauce. (©DR)

Fløderand med sveskesauce og chokoladevifte

Prøv Mette Blomsterbergs opskrift på portionsanrettet fløderand med sveskesauce og en smuk hvid chokoladevifte. Desserten passer perfekt til en flot gæstemiddag eller som en dessert i juletiden.

Vær opmærksom på, at fløderanderne skal stå i køleskabet minimum 3 timer, og gerne natten over.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 8 pers.

Ingredienser

Fløderand

 • 6 blade husblas
 • 1 stk. vaniljestang
  (polynesisk)
 • 80 g flormelis
 • 0,5 l piskefløde
 • 0,5 dl past. æggehvider
 • 8 stk. "charlotteforme"
  (125 ml)

Sveskesauce

 • 100 g stenfri svesker
 • 80 g flormelis
 • 1 stk. citron
  (saften)
 • 2 dl vand

Hvide chokoladevifter

 • 150 g god hvid chokolade
 • 1 smule frysetørrede hindbær

Fremgangsmåde

 1. Fløderande:
  Læg husblassen i blød i ½ liter koldt vand i ½ time. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene sammen med halvdelen af flormelissen med kniven, således at kornene skilles ad. 
 2. Pisk fløden til let skum. Pisk æggehviden stiv og sej sammen med den resterende flormelis. Vrid husblassen for vand og kom den op i en lille kasserolle sammen med 3 spsk. af den letpiskede fløde. Smelt husblassen i gryden over middel varme, mens du rører rundt med fingeren på grydens bund. Den smeltede husblas skal være ca. 55 grader varm. 

 1. Tag gryden af varmen og lad gryden svale 3 minutter. Tilsæt vaniljesukker og resten af flormelissen og pisk godt. Kom 1/3 af den let piskede fløde op i og pisk kraftigt. Kom nu denne blanding op i skålen med den resterende letpiskede fløde og vend det sammen med de piskede æggehvider til en ensartet fromage. 
 2. Fyld 8 stk. "Charlotte forme" á 125 ml. op med den nylavede fromage. Bank formene let ned i bordet så eventuelle luftbobler forsvinder og stil dem i køleskabet minimum 3 timer eller gerne til næste dag.
 3. Sveskesauce:
  Kog svesker, flormelis, citronsaft og vand i 10 minutter i en kasserolle uden låg, og lad det afkøle let i 10 minutter. 
 4. Blend hele herligheden i en minihakker eller lignende til en grov, ensartet sauce. Afkøl sveskesaucen helt i køleskabet indtil serveringen.
 5. Hvide chokoladevifter:
  Hak chokoladen fint. Smelt lidt over halvdelen forsigtigt i en skål over et varmt vandbad (ikke kogende) til 48 grader. Kom den anden halvdel af den finthakkede chokolade op i en anden skål. Hæld halvdelen af den smeltede 48 grader varme chokolade op i skålen med den finthakkede chokolade, så de to stille og roligt smelter sammen under omrøring. 
 6. Tilføj mere og mere af den smeltede chokolade, hvis det er nødvendigt. Den nu tempererede chokolades arbejdstemperatur er 31-33 grader. Overstiger man 34 grader, skal man temperere på ny. Kom den tempererede chokolade op i en engangssprøjtepose og klip et lille hul. 
 7. Sprøjt chokoladen ud på bagepapir i 5 stk. store klatter med en diameter som en 2-krone, men med god afstand. Før pegefingeren nedefra og op i hver klat så der dannes en relativ tynd vifte. Drys straks med frysetørrede hindbær der presses gennem en sigte og gentag med 5 klatter igen på præcis samme måde. Det er med vilje at der laves 2 ekstra da de nemt knækker. Lav gerne flere ekstra. Stil vifterne i køleskab til chokoladen er hærdet op og desserten skal serveres.
 8. Anretning: 
  Befri "fløderandene" fra formene ved at dyppe dem enkeltvis og ultra kort i 80 grader varmt vand og herefter bankes de forsigtigt ud af formen. Kom 2 spsk. kold sveskesauce i bunden af 8 stk. smukke, dybe tallerkener. 
 9. Placér fløderandene i midten af tallerkenen ovenpå saucen og tryk dem let fast til bunden af tallerkenen. Drys tallerkenens kant let med frysetørrede hindbær gennem en sigte. Afslut smukt med de hvide kolde chokolade vifter ved at stikke dem godt ned i "fløderandene" og servér straks.