Zambisk inspireret mad med flodhest som Jørgen og Nikolaj lavede det i en lokal landsby (©DR)

Flodheste-gryde med kikærter

I Zambia skød Jørgen en flodhest, og ham og Nikolaj lavede mad til hele den lokale landsby. Det blev til en gryderet med kikærter, stuvet tunge med grøn peber og en grov mos af yams og søde kartofler. Retten kan selvfølgelig laves med det kød man foretrækker.

Tilberedningstid: 4 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Flodheste gryde med kikærter

  • 800 g flodhestekød, bov, kølle
    (eller andet vildt kød)
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 200 g kogte kikærter
  • 2 spsk. honning
  • 2 spsk. citronsaft og fintrevet skal efter smag
  • 2 spsk. karry
  • 2 gulerødder
  • frisk koriander
  • Server gerne med kogte ris til

Stuvet flodheste tunge med grøn peber

  • 600 g flodhestetunge
    (eller anden tunge)
  • olivenolie til stegning
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 grøn peberfrugt
  • 2 spsk. smør
  • 1 dl piskefløde
  • 2-3 kviste timian

Grov mos af yams og søde kartofler

  • 1 kg yams og søde kartofler
  • 50 g smør
  • 4 dl mælk
  • salt og peber

Fremgangsmåde

Flodheste gryde med kikærter

  1. Start med at skære kødet i tern og brun det i olien på alle sider. 
  2. Hak løg og hvidløg helt fint og kom ved. Lad det stege sammen. Tilsæt karry og brand af.
  3. Hæld vand på så det dækker og lad det simre indtil kødet er mørt (1- 1 ½ time). Krydr med salt og peber og tilsæt honning, citronsaft og skal. 
  4. Tilsæt også kikærterne og gulerødder skåret i skiver. Lad det simre til passende konsistens. Hak koriander og tilsæt.
  5. Server derefter med dampet ris ved siden af.

Stuvet flodheste tunge med grøn peber

  1. Kom flodhestetungen i en gryde med koldt vand og kog op. Sigt vandet fra, hæld så nyt koldt vand på og lad tungen koge heri i 2-3 timer, så den bliver mør. Løft op af vandet og køl ned. 
  2. Istandgør tungen for sener og skær selve kødet ud i små terninger. 
  3. Snit nu løg og hvidløg helt fint. Varm olien op og steg løg og hvidløg heri. 
  4. Tilsæt tungen og sauter nogle sekunder. Krydr med salt og peber. 
  5. Snit gulerødder og peberfrugt ud i små stykker. Tilsæt smør og sauter.
  6. Hæld fløden på og indkog. Pluk timian, hak det fint og kom ved. Krydr med salt og peber. 
  7. Lad det hele simre sammen og server.  

Grov mos af yams og søde kartofler

  1. Skræl og vask rodfrugterne og skær i grove stykker. 
  2. Kom i en gryde og bring i kog. Tilsæt lidt salt. Lad dem koge helt møre og hæld så vandet fra. Lad dem dampe under låg. 
  3. Mos dem med en stamper. Tilsæt koldt smør og mælk og krydr med salt og peber. Rør godt sammen og server.