Bløde fødselsdagsboller hører sig en rigtig fødselsdagsfest til. (Foto: Rasmus Linaa ©DR)

Fødselsdagsboller

Står du og skal fejre fødselsdag, og vil du gerne sætte hjemmebag på bordet? Disse fødselsdagsboller er helt fantastiske, når de kommer ud af ovnen, og det er her de skal nydes - dagen efter er de triste. Husk både at lave bollerne med og uden rosiner, så der er noget for enhver smag. Kniber det med at bage fødselsdagsbollerne på dagen, kan du bage dem knapt færdige dagen før, og varm dem godt igennem på dagen ved 190 grader.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 500 g hvedemel
  • 25 g gær
  • 175 g smør
  • 100 g sukker
  • 1 stk. citron
    (skal heraf)
  • 2 tsk. stødt kardemomme
  • 2 stk. æg
  • 2 dl mælk
  • 1 stk. æg
    (til pensling)
  • 0,5-1 dl rosiner eller korender
    (kan udelades)
  • 1-2 spsk. perlesukker
    (kan udelades)

Fremgangsmåde

  1. Opløs gæren i lunken mælk, ælt alt (undtagen smør) i til en klistret dej og lad den hæve til dobbelt størrelse. Den kan gøres kold natten over eller lun på et par timer.

  2. Når dejen er hævet, skal smørret rulles ind i den. Rul dejen ud så tyndt som muligt, som et viskestykke. Læg tynde høvler af koldt smør ud over, brug en ostehøvl, og fold den sammen som et stykke stof. Rul ud og gør det igen, til der ikke er mere smør. Læg sammen og rul ud et par gange til, så dejen til sidst består af mange lag tyndt dej med smør imellem.

  3. Drys rosinerne eller korenderne i nu, og del dejen i 12-16 lige store stykker. Man former en bolle ved at tage en passende klump i hånden og blive ved med at folde siderne ind mod midten, ligesom hvis man prøver at folde bollen ind i sin egen midte, til den er spændstig og glat udenpå.

  4. Læg bollerne på to smurte plader, pensl grundigt med et sammenpisket æg og drys evt. med perlesukker. Hvis der er rosiner i dejen, skal man sørge for, at de ikke stritter ud af bollerne. Tryk dem ind med en finger.

  5. Lad bollerne hæve lunt til dobbelt størrelse. De skal være fuldstændigt bævrende og luftige, før de kommes i ovnen.

  6. Bag ved 200 grader til de er lette at føle på og helt gennembagte, ca. 10 min.