Fødselsdagsboller er lækre bløde boller til en festlig lejlighed. Server lune med smør. (Foto: Maria Warnke Nørregaard ©DR)

Fødselsdagsboller - lækre, bløde boller

Kogekone Camilla Plum bruger denne festbolledej til at lave de lækreste, bløde boller, der minder om fødselsdagsboller. Dejen bruger hun også som base for sine opskrifter på kanelsnegle, luciabrød, birkessnegle, brunsviger, kanelbrød og æggebrød, som du kan finde ved at skrive ordet i søgefeltet her på siden.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 8 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 4 dl mælk
  • 100 g smør
  • 1 stk. æg
  • 12-13 dl hvedemel
  • 1 dl sukker
  • 1 tsk. groft salt

Fremgangsmåde

  1. Lun mælken til håndvarm og opløs gæren i den. Smelt smørret og tilsæt sammen med resten af ingredienserne og ælt grundigt. Hold noget af melet tilbage. Det er vanskeligt at sige, hvor meget der præcist skal til. Der må hellere være for lidt end for meget i. Dejen er klæbrig, og det skal den være.

  2. Sæt dejen til hævning et køligt sted, til den er hævet flot op. Herfra kan man så forme den til runde, ensartede boller.

  3. Sæt bollerne på en bageplade, pensl dem med æg og lad dem hæve i ca. en halv time et lunt sted.

  4. Bag bollerne ved 200 grader i forbløffende kort tid - omkring 10-12 minutter.