Brødet smager skønt med hjemmelavet pesto, til suppe eller på et tapasbord. (©DR)

Fougasse-brød | Fransk madbrød

Denne opskrift var 'Den hemmelige udfordring' i program 4 i Den store bagedyst 2020. Brødet laves på få ingredienser og formes som et flot blad. I bagedysten skulle deltagerne selv lave en pesto til brødet ud fra udvalgte ingredienser - her skulle den blandt andet bestå af brændenælder, men kun fantasien sætter grænser hjemme hos dig.

Tilberedningstid: Antal portioner: 5 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 420 g 'håndlunt' vand
  • 600 g hvedemel
  • 12 g salt
  • 12 g gær

Fremgangsmåde

  1. Læg et bagestål i ovnen på en bagerist - øverst i ovnen - og tænd på 250 grader varmluft.
  2. Stil en bageplade nederst i ovnen.
  3. Når du laver dejen, skal du bruge håndkraft – ikke røremaskine. Brug dine fingerspidser til at gnide gæren ind i melet. Tilføj herefter salt og vand.
  4. Saml ingredienserne - med en plasticdejskraber - til en dej i skålen.
  5. Tag dejen ud på bordet og ælt den grundigt, til den er glat og smidig.
  6. Drys lidt mel på bordet og læg dejen herpå. Form nu dejen til en rund bold ved at folde dens sider ind over sig selv fra alle 4 verdenshjørner. Vend dejen, så den ligger på folderne. Læg herefter dejen i en skål og overdæk med et viskestykke. Lad den hæve i en times tid et lunt sted.
  7. Mens dejen hæver, skal du lave en brændenælde-pesto af de ingredienser, der er stillet til rådighed.
  8. Når dejen er hævet, så fordel lidt mel på dit køkkenbord og hjælp forsigtigt dejen ud på bordet. Spred dejen lidt ud til et rektangel, ved at trække forsigtigt i den. Det er vigtigt, at luften ikke bliver slået ud af dejen, når du spreder den ud. Drys dejen med mel, overdæk den med et viskestykke og lad den så hvile i yderligere fem minutter.
  9. Brug nu en dejskraber til at skære dejen over diagonalt, så du får to stykker. Træk lidt i stykkerne, så det bliver til to aflange trekanter med lige lange langsider.
  10. Læg hver trekant på et stykker bagepapir.
  11. Brug nu plastikdejskraberens lange side til at skære hul igennem hvert stykke dej fra toppen af trekantens spids til bunden af trekanten – men lad der være nogle centimeter i bund og top, som ikke er skåret.
  12. Vend nu dejskraberen for at skære med dens korte side.
  13. Pres den ned i dejen fire gange på hver side af det snit, du lavede før. Snittene skal gå ud fra snittet, du lavede før, og ud mod langsiden i hver side. Også er skal der være et par centimeter i begge ender, som ikke bliver skåret igennem. Snittene skal gå ud fra det lange snit i en spids vinkel – fremad mod trekantens spids.
  14. Det sidste snit må gerne pege en anelse mere ud mod siden.
  15. Brug nu dine fingre til forsigtigt at sprede dejen ud, og træk lidt, så der kommer tydelige mellemrum, der hvor du har skåret.
  16. Ovenover hvert af de 4 huller, som dit brød har på hver side, skal du lave et lille hak på et par centimeter.
  17. Nu skulle dit brød gerne ligne et stort flot blad - med runde former og smukke takker.
  18. Hæld 1-2 dl kogende vand i bradepanden i ovnen og læg et af dine fougasses ind på bagestålet.
  19. Bag dit fougasse til det er færdigt (cirka 10-15 minutter) og gentag med det andet brød.
  20. Server dine fougasses på spækbrættet sammen med din hjemmelavede pesto.