En smuk og sommerlig kage med jordbær og honning. (©DR)

Fraisier med jordbær og honning

Dette flotte fraisier bagte Emil i Den store bagedyst 2018 som en en fødselsdagskage til ham og hans tvillingesøster. Kagen smager af dansk sommer med jordbær, koldskål og honning og udseendet er inspireret af udseendet på bikuber.

Tilberedningstid: 2 timer, 45 min. Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

Jordbærkompot

  • 2½ blade husblas
  • ½ stang vanilje
  • 68 g sukker
  • citron, saft og skal
  • 280 g jordbær

Bund

  • ½ stang vanilje
  • 30 g sukker
  • æg
  • 30 g mandler
  • 30 g hvedemel
  • 50 g honning

Guldkorn

  • 1 spsk. honning
  • 1 spsk. smør
  • 2 dl puffede spelt- eller hvedekerner

Koldskålsmousse

  • 5 blade husblas
  • 0,75 stang vanilje
  • 65 g sukker
  • 1 citron, skal heraf
  • ½ dl citronsaft
  • 2½ dl tykmælk
  • 2½ dl fløde

Samling

  • 10-12 medium til store, friske jordbær

Jordbærgelé

  • 3 blade husblas
  • 1½ dl klar jordbærsaft
  • ½ citron, saft heraf
  • ½ spsk. sukker

Chokoladepynt

  • 600 g hvid chokolade

Fremgangsmåde

Jordbærkompot

  1. Læg husblas i blød i koldt vand.
  2. Skrab kornene ud af vaniljestangen og mas dem med lidt af sukkeret.
  3. Bring alle ingredienserne i kog og kog til bærrene er næsten møre.
  4. Blend massen groft med en stavblender og mål 2,5 dl af. Smelt husblassen deri.
  5. Hæld kompotten i en kagering på ca. 14 cm i diameter, med film i bunden. Stil kompotten på frost.

Bund

  1. Skrab kornene ud af vaniljestangen og mas dem med lidt af sukkeret.
  2. Pisk æg, sukker og vanilje i en skål over vandbad til det når 40° grader.
  3. Pisk derefter massen i en røremaskine eller med en elpisker til massen er helt lys og luftig.
  4. Blend mandlerne fint og bland dem med melet. Vend tørstofferne forsigtigt i æggemassen.
  5. Smelt honningen i en gryde og vend den forsigtigt i dejen.
  6. Hæld dejen i en kagering/springform på 19 cm. i diameter på en bageplade med bagepapir. Bag den i ca. 15 minutter ved 180° almindelig ovn.
  7. Lad kagen køle af i ringen på en rist, og skær den derefter forsigtigt ud med en lille kniv.

Guldkorn

  1. Smelt honning og smør på en pande.
  2. Rør speltkernerne i massen, og lad det karamellisere og riste lidt på panden.
  3. Pres massen til en fast bund i en kagering på 14 cm. i diameter. Sæt på frost.

Koldskålsmousse

  1. Læg husblas i blød i koldt vand.
  2. Skrab kornene ud af vaniljestangen og mas dem med lidt af sukkeret.
  3. Bring citronsaft, sukker og vanilje til kogepunktet i en gryde.Smelt husblassen i saften, hæld det over i en skål og lad det køle.
  4. Bland tykmælken med saften.
  5. Pisk fløden til let skum om bland koldskålsmassen i den over et par omgange. 

Samling

  1. Skær jordbær i tynde skiver og stik dem i små sekskanter.
  2. Stik en bund på 14 cm i diameter ud af kagebunden på 19 cm.
  3. Mas/tryk kanten af bunden ned i en kagering på 18 cm i diameter, foret med kageplast og med film i bunden.
  4. Placer guldkornlaget i bunden af formen, så det fylder ud der, hvor kagebunden på 14 cm er stykket ud.
  5. Placer jordbærskiverne som et bikube-mønster på indersiden af ringen.
  6. Placer jordbærkompotten oven på guldkornlaget i midten af ringen.
  7. Placer kagebunden oven på jordbærkompotten.
  8. Hæld forsigtigt koldskålsmoussen over og stil kagen koldt til den har sat sig.

Jordbærgelé

  1. Læg husblas i blød i koldt vand.
  2. Bring de andre ingredienser til kogepunktet og smelt husblassen deri.
  3. Lad geléen køle af i en skål til stuetemperatur.


Samling 2

  1. Placer et par jordbær-sekskanter i et bikubemønster oven på moussen og tryk dem fast i den.
  2. Hæld den afkølede gelé over kagen og stil den koldt, til den har sat sig helt.

Chokoladepynt

  1. Temperer chokoladen ved at smelte den i mikroovn ved korte intervaller. Chokoladen må ikke overstige 30°.
  2. Hæld chokoladen i sekskantede rør med bund, og hæld chokoladen ud igen, så der kun er et tyndt lag på indersiden af røret. Lad chokoladen sætte sig i køleskabet og befri dem forsigtigt fra formen. 
  3. Skær de sekskantede chokoladerør ud i forskellige højder og lim dem sammen med en smule ekstra chokolade.

Pyntning

  1. Flyt kagen over på serveringsfadet.
  2. Befri kagen fra formen og plasten med en lille kniv - meget forsigtigt.
  3. Placer chokoladepynten oven på geléen.