Fransk æbletærte
Denne franske æbletærte smager både fantastisk, og så er den smuk at se på. Æbletærten kan serveres med en vanilje-yoghurtcreme og/eller is til.
Tilberedningstid:
2 timer
Antal portioner:
8 pers.
Kok og program
-
Tina Nordström
Tinas mad
Ingredienser
Mørdej
- 200 g hvedemel
- 1 knivspids salt
- 100 g sukker
- 100 g smør
- 4 stk. æggeblommer
Æblemos
- 4 stk. æbler
-
1 stk.
citron
(skal og saft)
- 100 g sukker
- 0,5 stk. stang vaniljekorn
- 1 spsk. calvados
- 50 g mandler
Abrikosgelé
- 3 blade husblas
- 4 stk. tørrede abrikoser
- 50 g sukker
- 1 dl vand
Æbler til toppen
- 4-6 stk. æbler
Vanilje-yoghurtcreme
- 2,5 dl græsk yoghurt 10%
- 2,5 dl piskefløde
- 0,5 stk. stang vaniljekorn
-
1-3 spsk.
sukker
(smag til efter ønsket sødme)
-
1 spsk.
sirup af hindbær
(kan udelades)
Rosmarin og matcha is
- 0,5 stk. stang vaniljekorn
- 2,5 dl piskefløde
- 2,5 dl kaffefløde
- 6 stk. past. æggeblommer
- 110 g lyst rørsukker
- 3 kviste rosmarin
- 1 tsk. matcha te
- 3 tsk. kogende vand
-
1-2 stk.
dråber grøn farve
(kan udelades)
Fremgangsmåde
- Mørdej:
Saml mørdejen enten i hånden eller med en foodprocessor. Læg dejen på køl i en halv time. Rul den ud, og læg den i en godt smurt tærteform (med diameter på 30 cm). Hvis dejen ikke hænger godt sammen, er den nem nok at lægge på i lapper. Sæt bageformen i køleskab. - Æblemos:
Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen. Kog æblestykkerne møre i citronskal, -saft, sukker og vaniljekorn og stang. Når massen er færdigkogt, tag vaniljestængerne op og tilsæt de hele ikke-afskallede mandler og blend dem sammen med calvados. Mandlerne "jævner" nærmest mosen og giver en skøn marcipanagtig duft. - Abrikosgelé:
Husblassen lægges i blød i koldt vand. Hak abrikoserne fint og kog dem med sukker og vand op i en gryde med låg i 15 minutter. Tag gryden af varmen og lad den stå 5 minutter. Vrid husblassen og kom den op i den stadig varme abrikosblanding. Sigt geléen. Kan anvendes efter ca. 10 min. Kan også opvarmes lidt, hvis den sætter sig, inden den skal anvendes. - Æbler på toppen:
Skræl æblerne og skær dem i halve. Tag kernehuset forsigtigt ud. Skær æblerne i tynde skiver og hold disse skiver samlet, så de kan lægges pænt på tærten. - Samling og pynt af kagen:
Fordel æblemosen på mørdejen, læg de skivede æbler ovenpå mosen. Pensl æblerne med smeltet smør, og drys med sukker. Bag tærten i ca. 30 min ved 200 grader, pensl abrikosgeléen på tærten, når den er let afkølet. - Vanilje yoghurt creme:
Bland alle ingredienserne sammen og hæld dem på en ISI sifon flaske. Stilles på køl mellem 2-4 timer. Rystes godt før servering. - Rosmarin og matcha is:
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og mas dem lidt rundt i noget sukker. Kog fløden op med rosmarinblade (vaskede), vaniljekorn og vaniljestang. - Pisk æggeblommer skummende med sukkeret. Pisk den varme fløde i æggeblommerne. Hæld massen tilbage i gryden og kør konstant rundt med en gummiskraber, til cremen så småt begynder at tykne. Temperaturen bør ikke overstige 84 grader.
- Lad cremen stå og trække i 30 min. Køl den ned, og kør den evt. i en ismaskine eller sæt den i fryseren og rør rundt i den med en times mellemrum. Skal piskes igennem fire gange, inden servering.
- Server den lune tærte med vanilje yoghurt creme og rosmarin og matcha is til.