Fransk æbletærte

Denne franske æbletærte smager både fantastisk, og så er den smuk at se på. Æbletærten kan serveres med en vanilje-yoghurtcreme og/eller is til.

En æbletærte er altid et hit - her lavet med mørdej, abrikoser og naturligvis masser af æbler. (Foto: © Rasmus Linaa, DR)

Tidsmængde: 2 timer Mængde: 8 pers.

Ingredienser

MØRDEJ

  • 200 g hvedemel

  • 1 knivspids salt

  • 100 g sukker

  • 100 g smør

  • 4 stk. æggeblommer

ÆBLEMOS

  • 4 stk. æbler

  • 1 stk. citron (skal og saft)

  • 100 g sukker

  • 0,5 stk. stang vaniljekorn

  • 1 spsk. calvados

  • 50 g mandler

ABRIKOSGELÉ

  • 3 blade husblas

  • 4 stk. tørrede abrikoser

  • 50 g sukker

  • 1 dl vand

ÆBLER TIL TOPPEN

  • 4-6 stk. æbler

VANILJE-YOGHURTCREME

  • 2,5 dl græsk yoghurt 10%

  • 2,5 dl piskefløde

  • 0,5 stk. stang vaniljekorn

  • 1-3 spsk. sukker (smag til efter ønsket sødme)

  • 1 spsk. sirup af hindbær (kan udelades)

ROSMARIN OG MATCHA IS

  • 0,5 stk. stang vaniljekorn

  • 2,5 dl piskefløde

  • 2,5 dl kaffefløde

  • 6 stk. past. æggeblommer

  • 110 g lyst rørsukker

  • 3 kviste rosmarin

  • 1 tsk. matcha te

  • 3 tsk. kogende vand

  • 1-2 stk. dråber grøn farve (kan udelades)

Fremgangsmåde

Mørdej: Saml mørdejen enten i hånden eller med en foodprocessor. Læg dejen på køl i en halv time. Rul den ud, og læg den i en godt smurt tærteform (med diameter på 30 cm). Hvis dejen ikke hænger godt sammen, er den nem nok at lægge på i lapper. Sæt bageformen i køleskab.

Æblemos: Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen. Kog æblestykkerne møre i citronskal, -saft, sukker og vaniljekorn og stang. Når massen er færdigkogt, tag vaniljestængerne op og tilsæt de hele ikke-afskallede mandler og blend dem sammen med calvados. Mandlerne "jævner" nærmest mosen og giver en skøn marcipanagtig duft.

Abrikosgelé: Husblassen lægges i blød i koldt vand. Hak abrikoserne fint og kog dem med sukker og vand op i en gryde med låg i 15 minutter. Tag gryden af varmen og lad den stå 5 minutter. Vrid husblassen og kom den op i den stadig varme abrikosblanding. Sigt geléen. Kan anvendes efter ca. 10 min. Kan også opvarmes lidt, hvis den sætter sig, inden den skal anvendes.

Æbler på toppen: Skræl æblerne og skær dem i halve. Tag kernehuset forsigtigt ud. Skær æblerne i tynde skiver og hold disse skiver samlet, så de kan lægges pænt på tærten.

Samling og pynt af kagen: Fordel æblemosen på mørdejen, læg de skivede æbler ovenpå mosen. Pensl æblerne med smeltet smør, og drys med sukker. Bag tærten i ca. 30 min ved 200 grader, pensl abrikosgeléen på tærten, når den er let afkølet.

Vanilje yoghurt creme: Bland alle ingredienserne sammen og hæld dem på en ISI sifon flaske. Stilles på køl mellem 2-4 timer. Rystes godt før servering.

Rosmarin og matcha is: Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og mas dem lidt rundt i noget sukker. Kog fløden op med rosmarinblade (vaskede), vaniljekorn og vaniljestang.

Pisk æggeblommer skummende med sukkeret. Pisk den varme fløde i æggeblommerne. Hæld massen tilbage i gryden og kør konstant rundt med en gummiskraber, til cremen så småt begynder at tykne. Temperaturen bør ikke overstige 84 grader.

Lad cremen stå og trække i 30 min. Køl den ned, og kør den evt. i en ismaskine eller sæt den i fryseren og rør rundt i den med en times mellemrum. Skal piskes igennem fire gange, inden servering.

Server den lune tærte med vanilje yoghurt creme og rosmarin og matcha is til.