Tidsmængde: 2 timer Mængde: 8 pers.
Ingredienser
MØRDEJ
- •
200 g hvedemel
- •
1 knivspids salt
- •
100 g sukker
- •
100 g smør
- •
4 stk. æggeblommer
ÆBLEMOS
- •
4 stk. æbler
- •
1 stk. citron (skal og saft)
- •
100 g sukker
- •
0,5 stk. stang vaniljekorn
- •
1 spsk. calvados
- •
50 g mandler
ABRIKOSGELÉ
- •
3 blade husblas
- •
4 stk. tørrede abrikoser
- •
50 g sukker
- •
1 dl vand
ÆBLER TIL TOPPEN
- •
4-6 stk. æbler
VANILJE-YOGHURTCREME
- •
2,5 dl græsk yoghurt 10%
- •
2,5 dl piskefløde
- •
0,5 stk. stang vaniljekorn
- •
1-3 spsk. sukker (smag til efter ønsket sødme)
- •
1 spsk. sirup af hindbær (kan udelades)
ROSMARIN OG MATCHA IS
- •
0,5 stk. stang vaniljekorn
- •
2,5 dl piskefløde
- •
2,5 dl kaffefløde
- •
6 stk. past. æggeblommer
- •
110 g lyst rørsukker
- •
3 kviste rosmarin
- •
1 tsk. matcha te
- •
3 tsk. kogende vand
- •
1-2 stk. dråber grøn farve (kan udelades)
Fremgangsmåde
Mørdej: Saml mørdejen enten i hånden eller med en foodprocessor. Læg dejen på køl i en halv time. Rul den ud, og læg den i en godt smurt tærteform (med diameter på 30 cm). Hvis dejen ikke hænger godt sammen, er den nem nok at lægge på i lapper. Sæt bageformen i køleskab.
Æblemos: Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen. Kog æblestykkerne møre i citronskal, -saft, sukker og vaniljekorn og stang. Når massen er færdigkogt, tag vaniljestængerne op og tilsæt de hele ikke-afskallede mandler og blend dem sammen med calvados. Mandlerne "jævner" nærmest mosen og giver en skøn marcipanagtig duft.
Abrikosgelé: Husblassen lægges i blød i koldt vand. Hak abrikoserne fint og kog dem med sukker og vand op i en gryde med låg i 15 minutter. Tag gryden af varmen og lad den stå 5 minutter. Vrid husblassen og kom den op i den stadig varme abrikosblanding. Sigt geléen. Kan anvendes efter ca. 10 min. Kan også opvarmes lidt, hvis den sætter sig, inden den skal anvendes.
Æbler på toppen: Skræl æblerne og skær dem i halve. Tag kernehuset forsigtigt ud. Skær æblerne i tynde skiver og hold disse skiver samlet, så de kan lægges pænt på tærten.
Samling og pynt af kagen: Fordel æblemosen på mørdejen, læg de skivede æbler ovenpå mosen. Pensl æblerne med smeltet smør, og drys med sukker. Bag tærten i ca. 30 min ved 200 grader, pensl abrikosgeléen på tærten, når den er let afkølet.
Vanilje yoghurt creme: Bland alle ingredienserne sammen og hæld dem på en ISI sifon flaske. Stilles på køl mellem 2-4 timer. Rystes godt før servering.
Rosmarin og matcha is: Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og mas dem lidt rundt i noget sukker. Kog fløden op med rosmarinblade (vaskede), vaniljekorn og vaniljestang.
Pisk æggeblommer skummende med sukkeret. Pisk den varme fløde i æggeblommerne. Hæld massen tilbage i gryden og kør konstant rundt med en gummiskraber, til cremen så småt begynder at tykne. Temperaturen bør ikke overstige 84 grader.
Lad cremen stå og trække i 30 min. Køl den ned, og kør den evt. i en ismaskine eller sæt den i fryseren og rør rundt i den med en times mellemrum. Skal piskes igennem fire gange, inden servering.
Server den lune tærte med vanilje yoghurt creme og rosmarin og matcha is til.