Fransk bondebrød lavet uden gær (©DR)

Fransk bondebrød uden gær

Lav her et dejligt bondebrød helt uden gær. Følg Camilla Plums opskrift og få et fantastisk bondebrød inspireret af det franske. Vær opmærksom på, at dejen skal hæve i min. 2-3 timer.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 5 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 500 g surdej uden gær
  • 1,5 kg mel, gerne en blanding af øhlandshvede og hvedemel
  • 1,5 spsk. salt
  • 1 l lunkent vand

Fremgangsmåde

  1. Bland vandet med halvdelen af melet, surdejen og rør grundigt. 
  2. Rør resten af melet og saltet i og ælt meget, meget grundigt. Ælt ved hele tiden at folde dejen, ikke ved at trykke på den. Til sidst er den helt fast og kan ligesom ikke rigtigt foldes mere. 
  3. Lad det hæve lunt i 2-3 timer, til dejen er dobbelt så stor, eller lad det stå køligt natten over. 
  4. Form til brød ved nænsomt at hælde dejen ud på bordet, skære den ud til 3-4 brød, forme dem uden at slå luften ud af dejen og så lade dem hæve på pladerne til dobbelt størrelse igen. 
  5. Bag ved 250 grader i ti min, sænk varmen og bag færdig ved 190 grader til brødene har fået rigeligt. Til skæreboller hælder man dejen ud på bordet efter første hævning, men lader omhyggeligt være med at slå luften ud af den. Skær ud til kantede boller eller flütes med en bordskraber eller kniv. Læg på bagepapir på plader og lad dem hæve til dobbelt størrelse ved stuetemperatur. 
  6. Bag på varm bagesten eller varm plade ved 250 grader til de er færdige og brune. Husk at en bagesten skal varmes op sammen med ovnen.