Denne franske løgsuppe er gratineret med den franske ost comté, der giver en dyb og nøddeagtig smag. Foto: DR (©DR)

Fransk løgsuppe, gratineret

I 'Krise med Price' bliver der lavet den franske klassiker, løgsuppe. Denne klassiker er billig at lave, men det er bestemt ikke noget der har indflydelse på smagen.

Tilberedningstid: 1 time, 40 min. Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 1,5 kg økologiske løg
  • 3-400 g gruyere eller gl comte
  • 1-1,5 l oksebouillon (eller kalvefond, hvis du har)
  • 1 sjat hvidvin
    (hvis du har en rest)
  • 1 smule cognac
  • 2-3 stk. laurbær
  • 1 kvist frisk timian
  • 2-3 spsk. smør
  • 8-10 stk. sorte peberkorn
  • 2 spsk. hvedemel
  • 1 stk. godt flute (eller gammel)

Fremgangsmåde

  1. Skræl løgene og skær dem i tynde skiver. Svits dem langsomt i rigeligt smør. Bliver langsomt brunere , indtil de når et mørkebrunt karamelliseret stadie. Det kan godt tage en lille times tid. Se jævnligt til løgene undervejs og vend lidt på dem, så de ikke brænder på.

  2. Skær i mellemtiden brødet i skiver - rist dem i ovnen v. 180 grader indtil de er så tørre som tvebakker.

  3. Når løgene har nået det ønskede stadie, så drys lidt hvedemel over. På med bouillon. Kom krydderierne i en tepose (eller genbrugelig gazepose) og slå knude på og læg dem i suppen.

  4. Skulle du have en hvidvinsrest i omegnen af 1 stort glas, så hæld også den i (synd og skam at smides vinrester ud), og hvis en åben flaske cognac opholder sig i nærheden af gryden, og der ved et uheld bløpper et skvæt i, så skal du bestemt ikke kassere suppen af den grund, men glæde dig ved dit usandsynlige held.

  5. Lad suppen simre 15-20 minutter og fjern gazeposen igen. Smag til med sherryvineddike, salt og peber.

  6. Hæld en solid portion suppe op i en suppeskål, der kan tåle at gå i ovnen. Placer et par skiver brød som tømmerflåder på overfladen, og last dem med rigelig revet ost. Stil nu skålene i ovnen under grillelementet og gratinér osten til den bobler og begynder at tage farve.  

Husk at kalde retten soupe l'oignon, når den serveres - så lyder den dyrere.