Denne franske løgsuppe er gratineret med den franske ost comté, der giver en dyb og nøddeagtig smag. (©Shutterstock)

Fransk løgsuppe

Her er Brdr. Prices opskrift på den franske klassiker, løgsuppe. Den er billig at lave, men det er bestemt ikke noget man kan smage.

Tilberedningstid: 1 time, 40 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

  • 1½ kg økologiske løg
  • 3-400 g gruyere eller comtè ost
  • 1-1½ l oksebouillon
  • 1 glas hvidvin
  • 1 lille glas cognac
  • 2-3 stk. laurbær
  • 1 kvist frisk timian
  • 2-3 spsk. smør
  • 8-10 stk. sorte peberkorn
  • 2 spsk. hvedemel
  • 1 flute

Fremgangsmåde

Skræl løgene og skær dem i tynde skiver. Svits dem langsomt i rigeligt smør og lidt olivenolie til de når et mørkebrunt karamelliseret stadie. Det kan godt tage en lille times tid. Se jævnligt til løgene undervejs og vend lidt på dem, så de ikke brænder på. 

Skær i mellemtiden flûte i skiver - rist dem i ovnen ved 180 grader indtil de er så tørre som tvebakker.  

Når løgene har nået det ønskede stadie, så drys lidt hvedemel over. Lad det bage igennem i et par minutter og tilsæt så hvidvin og bouillon. Kom krydderierne i en tepose (eller genbrugelig gazepose) og slå knude på og læg dem i suppen.  

Lad suppen simre 15-20 minutter og fjern gazeposen igen. Smag til med sherryvineddike, cognac og salt og peber. 

Hæld en solid portion suppe op i en suppeskål, der kan tåle at gå i ovnen. Placer et par skiver brød som tømmerflåder på overfladen, og dæk dem med rigelig revet ost. Stil nu skålene i ovnen under grillelementet og gratinér osten til den bobler og begynder at tage farve.  

Pas på - løgsuppe og smeltet ost kan man brænde sig grundigt på, så pust og hav lidt tålmodighed!