Et par flotte fade med hjemmelavet slik passer perfekt til et hyggeligt fødselsdagsbord eller en aften foran fjernsynet. (©DR)

Hjemmelavet slik | Fransk nougat og pâte de fruit

Fransk nougat og pate de fruit er fine, franske fristelser. De skønne sliktyper ser både flotte og eksklusive ud, og så smager det skønt. Det er lige steppet over bland-selv-slik og billig chokolade, så hvis du virkeligt skal flotte dig med slikskålen til fødselsdagen eller fredag aften, så skal du følge denne opskrift.

Tilberedningstid: 1 time, 20 min. Antal portioner: 5 pers.

Kok og program

Ingredienser

Fransk nougat: Honningsirup

  • 255 g honning
  • 45 g glukosesirup
  • 60 g vand
  • 600 g sukker

Fransk nougat: Marengs

  • 90 g æggehvider
  • 60 g flormelis
  • 1/2 tsk. salt
  • 200 g mandler
  • 150 g usaltede pistacienødder
  • 75 g tørrede tranebær

Fransk nougat: Diverse

  • 50 g majsstivelse
  • 2 rispapir i A4-størrelse

Pâte de fruit

  • 380 g Passionsfrugtpuré
  • 8 g pektin
  • 414 g sukker
    (34 g bruges til at starte med, resten kommes løbende i senere)
  • 112 g glukosesirup
  • 3 g citronsyre
  • 1 tsk. vand

Pâte de fruit: Kokoskrymmel

  • 30 g kokosmel
  • 30 g rørsukker

Fremgangsmåde

Fransk nougat

  1. Forvarm ovnen til 175 grader.
  2. Drys din arbejdsflade med et rundhåndet lag majsstivelse og læg et stykke rispapir ved siden af.
  3. Kom alle ingredienserne til honningsiruppen i en stor gryde og kog massen til den når 155 grader. Det er vigtigt ikke at røre undervejs. Hvis der sætter sig sukkerkrystaller på grydens side, kan de med fordel vaskes ned med en pensel dyppet i vand.
  4. Mens honningsiruppen koger, forberedes marengsen.
  5. Når honningsiruppen er 155 grader, tages den af varmen, og marengsen piskes til lette toppe med K-spaden. Rør imens i honningsiruppen og lad den køle til 148 grader.
  6. Mens røremaskinen kører på lav hastighed, hældes honningsiruppen forsigtigt ned til marengsen langs skålens side. Skru op til høj hastighed.
  7. Når massen begynder at sidde fast i K-spaden, ristes mandlerne på en bageplade i ovnen.
  8. 5 minutter efter mandlerne er kommet i ovnen, tilføjes pistacienødderne og ovnen slukkes.
  9. Pisk massen videre til den tykner. Du kan løbende teste konsistensen ved at tage en skefuld fra og køle det i koldt vand.
  10. Skru røremaskinen ned til laveste hastighed og vend de varme nødder og tranebær i.
  11. Hæld den klistrede masse på den forberedte majsstivelse og ælt den nogle gange.
  12. Vend massen over på rispapiret og tryk den en smule flad. Læg endnu et stykke rispapir ovenpå massen og tryk den ned til den ønskede tykkelse. Lad den køle af på en rist.
  13. Når massen er kølet, kan den skæres i mundrette stykker.

Pâte de fruit

  1. Bland pektin og 34 gram sukker i en lille skål.
  2. Bland citronsyre og vand i en anden lille skål.
  3. Bring passionsfrugtpureen i kog i en gryde. Under hele processen skal der piskes kontinuerligt i massen med.
  4. Tilsæt pektinblandingen og lad massen koge op igen.
  5. Tilsæt resten af sukkeret lidt ad gangen.
  6. Når massen koger igen, tilsættes glukosesiruppen.
  7. Kog massen op til 107 grader.
  8. Tag gryden af varmen og rør citronsyren i.
  9. Massen kan fordeles i én stor form og skæres til, når den har sat sig, eller den kan fordeles i mindre silikoneforme. Der skal arbejdes hurtigt inden geleen sætter sig.
  10. Lad geleen sætte sig ved stuetemperatur. Hvis du har kommet din gele i mindre forme, kan du med fordel komme den i fryseren, da det vil gøre det lettere at få dem ud af formen.
  11. Kom kokosmel og rørsukker i hver sin skål.
  12. Tag geleen ud af formene eller skær dem i mundrette stykker, hvis du ikke har brugt en form.
  13. Vend dem først i kokosmel og derefter i rørsukker.