Fried chicken kommer i mange afskygninger og med mulighed for mange forskellige slags tilbehør. (©DR)

Fried chicken med gravy, collard greens og buttermilk biscuits

Fried chicken bliver også kaldt The Gospel Bird, fordi det ofte var noget, man spiste om søndagen, hvor man skulle i kirke. Men derfor er der jo ingen, der siger, man ikke også kan nyde den de resterende seks dage om ugen, vel?

Tilberedningstid: Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 1 stor kylling

Marinade til kylling

  • 4 dl kærnemælk
  • 1 spsk. løgpulver
  • 1 spsk. hvidløgspulver
  • 2 tsk. røget paprika
  • 1 spsk. mild paprika
  • 1 tsk. cayennepeber
  • 2 tsk. spidskommen
  • 1 tsk. sennepspulver
  • 1 tsk. sort peber
  • 1 spsk. salt

Krydret mel til kylling

  • 4 dl hvedemel
  • 2 dl maizena
  • 1 spsk. løgpulver
  • 1 spsk. hvidløgspulver
  • 2 tsk. røget paprika
  • 1 spsk. mild paprika
  • 1 tsk. cayennepeber
  • 2 tsk. stødt spidskommen
  • 1 tsk. sennepspulver
  • 1 tsk. sort peber
  • 1 spsk. salt

Æggeblanding til kylling

  • 3 æg
  • 2 dl kærnemælk
  • 2-3 spsk. "hot-sauce"
    (eksempelvis sriracha)

Gravy/sovs

  • 2 kyllingelår
  • 1 gulerod
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 kvist timian
  • 1 laurbærblad
  • 1 stor spsk. smør
  • 1 stor spsk. mel
  • 1 l hønsebouillon
  • 1 dl fløde
  • Lidt af krydderiblandingen
  • Lidt sukker

Collard greens (marvkål eller palmekål)

  • 500 g palmekål
  • 2 spsk. olivenolie
  • 3 tykke skiver bacon skåret i mindre stykker
  • 1 stort hakket løg
  • 3 hakkede fed hvidløg
  • 1 tsk. salt
  • Friskkværnet peber
  • 7 dl hønsefond
  • 1 stort nip chili flakes

Buttermilk biscuits (cirka otte styks)

  • 250 g tipo 00-mel
  • 2 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. fint salt
  • 1/2 tsk. natron
  • 120 g koldt smør
  • Cirka 2,5 dl kærnemælk

Fremgangsmåde

Fried chicken

  1. Kyllingen deles i 10 stykker: 4 halve bryststykker (med ben), 2 overlår, 2 underlår og 2 vinger.
  2. Bland kærnemælk og krydderier, og kom kyllingestykkerne og marinaden i en plasticpose som lukkes. Lad det trække i køleskabet i mindst 4 timer.
  3. Til kryddermelet blandes alle krydderierne godt sammen. Tag et par teskefulde fra til gravy’en. Bland mel og maizena i resten.
  4. Til æggeblandingen piskes æggene sammen med kærnemælk og hot-sauce.
  5. Fisk kyllingestykkerne op af marinaden og dryp dem lidt af. Vend dem derpå i melblandingen. Tryk melet godt fast, så det dækker helt. Dyp derpå kyllingestykkerne i æggeblandingen og så tilbage i melet. Ryst overflødigt mel af og lad de panerede kyllingestykker trække på en tallerken i 10-15 minutter, så paneringen kan sætte sig.
  6. Friter kyllingestykkerne i neutral olie i en frituregryde ved ca. 175 grader. Giv over og underlår ca. 15 minutter og bryststykkerne og vinger ca. 10 min. Dryp stykkerne af på køkkenrulle. Hvis alle stykkerne ikke kan være i gryden på en gang, gøres det af flere omgange. De færdige stykker kan holdes lune i ovnen på en grillrist.
  7. Fried chicken serveres med gravy, collard greens og buttermilk biscuits.

Gravy

  1. Hak kyllingelårene i mindre stykker med en kødøkse eller en tung kniv. Hak grøntsagerne groft. Smelt smørret i en gryde og kom lårstykkerne og grøntsagerne i, når det er bruset af. Steg under svag varme i ca. 10 minutter. Drys melet over og lad det bage af.
  2. Hæld bouillon på og rør det hele godt sammen. Tilsæt timian og laurbærblad. Lad det simre roligt i 20 min.
  3. Si sovsen over i en anden gryde. Tilsæt fløden og smag til med lidt af krydderblandingen + evt. lidt ekstra salt og lidt sukker. Sovsen skal være ret tyk, så konsistensen kan evt. justeres med lidt maizena rørt ud i vand.
  4. Sovsen skal være svagt lysebrun. Virker den for lys i det, kan der hjælpes med et lille stænk kulør.

Collard greens (marvkål eller palmekål)

  1. Varm olien op i en stor gryde og kom baconstykkerne ved. Tag dem op, når de er gyldne og sæt til side. Kom hakket løg i gryden og sautér det, til det er blødt, men ikke har taget for meget farve.
  2. Kom hvidløg ved og derpå kålen, som er skåret i strimler. Kom bacon tilbage i gryden og derpå hønsefond. Smag til med salt, peber og chiliflakes. Læg låg på gryden, skru ned for blusset og lad kålen simre roligt i 45 min.

Buttermilk biscuits

  1. Kom melet i en ælteskål sammen med bagepulver, salt, natron og det kolde smør, som er skåret i mindre tern. Smørret smuldres i dejen, til den minder om groft rasp.
  2. Tilsæt derpå kærnemælken lidt af gangen mens dejen samles. Den må endelig ikke være for tør, men heller ikke klistret.
  3. Dejen hældes ud på køkkenbordet, som lige er drysset med lidt mel, og samles - den skal ikke æltes! Tryk den flad med hænderne og rul den så ud med kagerullen. Den skal være ret tyk, - ca. 2,5 cm. Udstik små boller enten med en udstikker eller et glas. Bollerne skal være ca. 6-7 cm. i diameter.
  4. Læg dem side om side på en bageplade og pensl dem med lidt kærnemælk. Bag dem ved 190 grader i 15-20 min., til de er hævet op og er gyldne på overfladen. Tag dem ud og pensl dem med lidt smeltet smør. Server dem lune som tilbehør.