(©DR)

Frikadeller braiseret i allehånde med honningglacerede grøntsager

En af Sveriges mest populære tv-kokke Tina Nordström, laver en nem og anderledes opskrift på frikadellefars med bacon og braiserer frikadellerne i en sky med blandt andet allehånde. En lækker svensk køttbulla.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 6 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

Frikadeller

  • 150 g bacon
  • 1 stk. løg
  • 200 g champignons
  • 3 stk. skiver franskbrød
  • 3 dl mælk
  • 700 g hakket kalv og flæsk
  • 2 stk. æg
  • 2 tsk. salt
  • 1 knivspids peber
  • 1 spsk. olie
    (eller anden neutral olie)
  • 1 spsk. smør

Sauce

  • 2 dl vand
  • 1 dl rødvin
  • 1 stk. bouillontrening, kalv eller okse
  • 10 stk. korn allehånde
  • 1 stk. løg
  • 2 stk. laurbærblade
  • 1 spsk. smør

Honningglacerede grøntsager

  • 1 stk. knoldselleri
  • 3 stk. æbler
  • 0,75 spsk. honning
  • 1 spsk. vineddike
  • 0,5 dl vand
  • 2 stk. skalotteløg
  • 2 dl bredbladet persille
  • 7-8 kviste frisk timian
  • 1 tsk. salt
  • 1 knivspids peber
  • 1 spsk. rapsolie

Fremgangsmåde

  1. Lav frikadellefarsen:
    Skær bacon, løg og championer ud i små stykker. Brun dem på panden og lad dem køle af. Skær skorpen af brødet. Lad brødet opløses i en skål med mælk. Bland alle ingredienser til farsen og smag til med salt og peber. Prøvesteg en smule af farsen og smag efter, om den har fået tilstrækkeligt salt og peber.

  2. Steg frikadellerne:
    Form farsen til frikadeller, og brun dem på alle sider i smør og olie. Hæld vand, vin, bouillon, allehånde, løg og laurbærblade på og lad frikadellerne braisere 7-8 minutter med låg på. Læg herefter frikadellerne op på en tallerken og kog skyen ind, til den har fået en god og kraftig smag. Si skyen og pisk smør i. Læg frikadellerne tilbage i sovsen og hold dem varme.

  3. Lav grøntsagerne klar:
    Forvarm ovnen til 200 grader. Skræl sellerien og skær den i mindre stykker. Skær æblerne ud i både. Læg selleristykkerne i en bradepande, kom olie, salt og peber på og stil dem i ovnen. Efter et kvarter tilsættes æblerne, der bages med i yderligere 10 minutter. Smelt honning, eddike og vand i en gryde og smag til med salt og peber.

  4. Server:
    Når selleristykkerne og æblebådene er færdige, blandes de med honninglagen, skalotteløg, hakket persille og hakket timian. Servér til frikadellerne.