Du laver højst sandsynligt dine frikadeller på en bestemt måde hver gang, men prøv alligevel Anders Bircows opskrift - den er altså god! (©DR)

Frikadeller som mor lavede dem

Anders Birchow laver denne klassiske danske ret i programmet Price Inviterer. Frikadeller, rødkål, lækker sovs og pillede kartofler til.

Tilberedningstid: 40 min. Antal portioner: 4 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

Frikadeller

  • 500 g kalv og flæsk
  • 1 bæger salt
  • 2 stk. æg
  • 1-2 stk. løg
  • 1 håndfuld rasp
  • 2 spsk. vand
  • 3-4 dl piskefløde
  • 1 smule peber
  • 1 smule olie
  • 1 smule smør
  • 1 smule grøntsagsbouillon
    ((skal bruges til at smage til, så mængden afhænger af din smag))

Kartofler

  • 400-600 g pille kartofler
  • 1 smule salt

Rødkål

  • 1 stk. helt rødkål
  • 25 g smør
  • 1-2 spsk. brun farin
  • 1,5 dl balsamico
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber

Fremgangsmåde

Start først på frikadellerne: 

  1. Kødet røres sammen med salt, ca. 20g, tilsæt æg, revet løg, peber, en lille håndfuld rasp. Giv farsen et par spsk. vand og ca. 1 dl piskefløde. Husk at lave en prøve frikadelle på panden, for at se om farsen mangler salt og peber. Lad herefter farsen stå på køl i min. ½ time. 

Kog dernæst kartoflerne og begynd på rødkålen: 

  1. Kog kartoflerne møre i letsaltet vand. 

  2. Rødkålen skæres helt fint i strimler, lad den simre med ca. 25g smør i en gryde. Når kålen er faldet lidt sammen tilsættes et par spsk. brun farin, og ca. 1½dl balsamico. Lad den simre i ca. 10 min. Smag til med farin, evt. yderligere balsamico, salt og peber. 

Lav frikadellerne færdige: 

  1. Hæld lidt olie på en varm pande, tilsæt en god klat smør, og lad den bruse af. Form frikadeller med en spiseske og hånden, og steg dem langsomt ved lav til medium varme, så de tager farve, og tilbered dem, uden at de bliver brankede udenpå og rå indvendige. 

  2. Kog frikadellepanden af med 2 -3dl. piskefløde, lad den koge lidt ind, og tykne. Smag til med lidt grøntsags boullion, salt og peber.