En lækker snack med kartofler og aioli kan de færreste holde fingrene fra. (©DR)

Friterede kartoffelskræller med kartoffelaioli

Hvis du mangler lidt inspiration til de kedelige vinterkartofler, så kig her. En nem og lækker snack, som gæsterne vil elske. Både skræl og kartoffelkød skal bruges til denne snack, så du behøver ikke engang at skrælle kartoflerne – se det lyder dejligt, ikke? Opskriftten lavede kok Adam Aamann i Madmagasinet.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

Friterede kartoffelskræller og aioli

  • 500 g små vinterkartofler
    (udvælg dem efter størrelse, gerne på størrelse med en valnød)
  • 5-6 stk. ansjosfileter i olivenolie
  • 1 1/2 dl hjemmerørt mayonnaise
  • 2 fed hvidlød
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 bundt purløg
  • citronsaft efter smag
  • havsalt og friskkværnet peber
  • solsikkeolie til fritering

Hjemmerørt mayonnaise

  • 3 past. æggeblommer
  • 1/2 spsk. dijonsennep
  • 1-1 1/2 spsk. Hvidvins- eller æbleeddike
  • 3 1/2 dl majs- eller solsikkeolie
  • 1/2 dl koldpresset rapsolie
  • salt og peber

Fremgangsmåde

Friterede kartoffelskræller

  1. Vask kartoflerne, sæt dem i et fad eller på en bageplade og bag dem i 150 grader alm. ovn indtil de er møre (cirka 1 time).
  2. Lad kartoflerne køle af, skær hver kartoffel i halve, og skrab kartoffelkødet ud.
  3. Varm olien op til 180 grader, og friter kartoffelskrællerne. Gør det gerne af flere omgange og pas på med ikke at komme for mange i af gangen.
  4. Kartoffelskrællerne skal friteres, til de er sprøde og gyldne, helst ikke for mørke.
  5. Tag kartoffelskrællerne op med en hulske og kom dem på køkkenrulle i et lag og drys med rigelig fint/knust havsalt.

Hjemmelavet mayonnaise

Se link her.

Kartoffelaioli

  1. Hak/mos ansjosfileter og bland dem med hjemmelavet mayonnaise, hvidløg, olivenolie og halvdelen af den finthakkede purløg.
  2. Mos/riv den bagte indmad fra kartoflerne og bland den i aiolien.
  3. Smag til med salt, peber og lidt citron saft.

Anretning

  1. Lige før servering kommes kartoffelaiolien i de sprøde friterede kartoffelskræller. Drys dernæst med friskhakket purløg.