Frugtlæder kan laves af både bær, men også blommer, som her i opskriften (©DR)

Frugtlæder

Frugtlæder består i al enkelhed af frugt - eller bærmos, som man tørrer til en helt fantastisk sej og lækker konsistens i sol eller ovn. Alle slags frugt, også modne tomater kan bruges, bare den kan koges til mos. Den skal sødes, men ikke så det bliver syltetøjssød. Ideen er at det er sød-syrligt. Hvis man bruger syrefattige frugter som pærer eller blåbær, skal man smage til med citronsaft. Vær opmærksom på, at frugten skal bage i alt op til 12 timer.

Frugten skal tørre i op mod 12 timer.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 6 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

Blomme eller mirabellefrugtlæder

  • 1,5 kg mirabeller eller blommer uden sten
  • 0,5 kg sukker

Fremgangsmåde

  1. Kog den udstenede frugt og sukker sammen, i en bred tykbundet gryde. Brug så lidt vand som muligt for at forhindre det i at brænde på. En dl. eller to, bør være rigeligt, så snart frugten bliver varm dannes der rigeligt med væske. Rør ofte til sukkeret er opløst og frugten kogt klar i kødet. Det tager måske 20 minutter. 
  2. Purer frugten i foodprocessor. Hvis man vil have lidt mere bid er pureringen ikke nødvendig, man kan også piske det nogenlunde jævnt med et piskeris, det er kun en fordel med lidt kogte skaller i mosen. 
  3. Bred den ud på to-tre bageplader med bagepapir. 
  4. Laget skal ikke være mere end 5-6 mm tykt. 
  5. Hvis det er bragende sol og luftigt kan man tørre det i solen, men den driftssikre metode er at stille det i ovnen - gerne med vamluft - ved 50 grader til det er sejt og tørt nok til at røre ved. Det tager alt efter vandindhold, ovn og frugt 8-12 timer. 
  6. Frugtlæder bliver ved med at klistre, og man skal holde det på bagepapiret, lagt i en stak, og pakket ind i en plasticpose. Eller evt. rullet sammen til små cigarer, rullet i hver sit stykke bagepapir. 
  7. Det er vanskeligt at skære ud med en kniv, men nemt at klippe i, eller bare flå i med fingrene.
  • Prøv også Camilla Plums opskrift på tomatlæder, der er skøn eksempelvis til ost og tapas.