Kirstens lækre pizza med seranoskinke, pesto og artistokker. (©DR)

Fuldkornspizza med artiskok og pesto

En lækker og smagfuld opskrift på pizza, som Kirsten bagte i Den store Bagedyst 2017. Bundende er bagt med fuldkorn og toppes med bl.a. artiskokker, pesto, lufttørret skinke og masser rosmarin. Pizzaén er den absolutte favorit i Kirstens familie, og du får opskriften lige her.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Fuldkornsdej

  • 6 dl vand
    (lunkent)
  • 30 g gær
  • 10 g salt
  • 320 g hvedemel tipo 00
  • 4 spsk. olie
  • 360 g rugmel

tomatsauce

  • 4 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. smør
  • 150 g løg
  • 110 g selleri
  • 2 fed hvidløg
  • 5 spsk. revet parmesan
  • 2 tsk. tørret basilikum
  • 2 tsk. tørret oregano
  • 2 tsk. tørret rosmarin
  • 1 tsk. salt
  • 0,5 tsk. peber
  • 2 tsk. laurbærblade
  • 180 g gulerod
  • 250 g rød peber
  • 10-12 stk. store tomater

Artiskokker

  • 14 stk. artiskok
  • 1 fed hvidløg
  • 10 kviste frisk rosmarin
  • 0,5 dl olivenolie
  • 3 spsk. æbleeddike
  • salt og peber
    (efter smag)

Pesto

  • 50 små skud skvalderkål
  • 10 blade basilikum
  • 100 g parmesan
  • 2 små fed hvidløg
  • 100 g pinjekerner

Øvrigt fyld

  • 300 g seranoskinke
  • 3 stk. mozzarellaoste
  • 200 g rucola
  • 2 stk. nye kartofler

Fremgangsmåde

Fuldkornsdej 

  1. Rør gæren ud i vandet.
  2.  Rør salt og pizzamel sammen. Tilsæt nu halvdelen af pizzamelet , og tilføj derefter olien. Tilsæt det sidste pizzamel og bland godt. Til sidst tilføjes rugmel. 
  3. Ælt dejen på køkkenbordet. Sørg for at der er en smule mel men ikke formeget, dejen skal stadig være lækker og fugtig. Du kan teste om dejen er færdigæltet ved at tage en lille klump dej  i hånden og nuldre den fra hinanden. Hvis den ikke knækker, er din dej færdig.
  4. Kom dejen i en skål og stil til hævning i en time med et fugtigt viskestykke over.

Tomatsauce

  1. Begynd med at skære den røde peberfrugt i skiver og svits dem og tomaterne på panden - det må godt brændes lidt. Stavblend bagefter en ensartet masse. 
  2. I en anden gryde smeltes smør og olie. Tilsæt derefter finthakket løg, hvidløg, selleri og gulerødder. Tilføj de resterende krydderier og de purerede tomater og peber, og lad det simre i 60 minutter. 
  3. Fjern laurbærbladene og stavblend massen. Den er nu klar til brug. 

Artiskokker

  1. Stil ovnen på 150 grader alm. ovn.
  2. Klargør artiskokkerne ved først at fjerne de yderste blade. Skær artiskokkerne midt over og fjern de fine små hår. Læg dem derefter i et ovnfast fad.
  3. Hak hvidløg groft og drys over artiskokkerne. Skyl rosmarin og læg kvistene over. Hæld olie, æbleeddike salt og peber over artiskokkerne og vend dem godt og grundigt rundt.
  4. Bag dem i 25 minutter, sørg for at vende rundt i dem engang i mellem. Tag ud og stil ovnen på 250 grader, sørg for at din pizzasten er i ovnen.

Pesto

  1. Kom skvalderkål, basilikum, hvidløg, pinjekerner og parmesan i en foodprocessor. Tilføj den mængde olie der ønskes til den rette konsistens er opnået.

Bagning

  1. Når dejen er hævet skæres massen over i to lige store klumper. Rul dem ud på et meldrysset bord så de passer med størrelsen på din pizzasten/bagepapiret.
  2. Kom kun fyldet på lige inden pizzaen skal ind i ovnen - lav altså kun en pizza af gangen. Først smøres et tyndt lag af tomatsaucen på. Derpå lægges der tynde kartoffelskiver og artiskokker på, mozzarella skæres i tynde skiver og fordeles på pizzaen, og til sidst skinken. Bag i ovnen i 10 minutter.
  3. TIP: Forbered og fyld pizza nr. to netop to minutter før pizza nr. et er færdig.

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2017 (afsnit 4)