Fynsk rygeost røget på hønsenet. (©DR)

Fynsk rygeost

I programmet 'Spise med Price - egnsretter' er brødrene taget til Fyn for at besøge Else Hansen, der laver sin egen rygeost. Opskriften får du her.

Tilberedningen af osten sker over to dage.

Tilberedningstid: 6 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

  • 2 l sødmælk
  • 3 dl kærnemælk
  • 3 dråber osteløbe

Fremgangsmåde

  1. Dag 1:
    Sødmælk og kærnemælk opvarmes til 25-30 grader og tilsættes 3 dråber osteløbe. Hæld det i en skål og lad det stå lunt og tildækket i et døgn.

  2. Dag 2:
    Skær ostemassen i store tern med en kniv mens den stadig ligger i skålen. Tag massen op med en hulske og over i et dørslag. Der vil være en del valle tilbage i skålen - det kasseres eller bruges til andre formål.

  3. Læg dørslaget over en skål, dæk til med en omvendt tallerken og sæt hele arrangementet i køleskab i minimum 6 timer, til der yderligere er løbet valle fra og osten er fast.

  4. Vend osten ud på en træramme med kyllingenet og ryg den i kraftig røg i 2 minutter - evt. over en metalspand hvor der tændes op i bunden med tørt halm og lægges fugtigt halm ovenpå. Rygeosten skal have en fin lysebrun farve.

  5. Osten vendes den om på en tallerken og drysses evt. med lidt kommen, hvis man kan lide det. 

  • TIP: Spis ekempelvis rygeosten på rugbrød med purløg og radiser, samt lidt salt og peber.