Fynsk rygeost
I programmet 'Spise med Price - egnsretter' er brødrene taget til Fyn for at besøge Else Hansen, der laver sin egen rygeost. Opskriften får du her.
Tilberedningen af osten sker over to dage.
Tilberedningstid:
6 timer, 30 min.
Antal portioner:
10 pers.
Kok og program
Ingredienser
- 2 l sødmælk
- 3 dl kærnemælk
- 3 dråber osteløbe
Fremgangsmåde
- Dag 1:
Sødmælk og kærnemælk opvarmes til 25-30 grader og tilsættes 3 dråber osteløbe. Hæld det i en skål og lad det stå lunt og tildækket i et døgn. - Dag 2:
Skær ostemassen i store tern med en kniv mens den stadig ligger i skålen. Tag massen op med en hulske og over i et dørslag. Der vil være en del valle tilbage i skålen - det kasseres eller bruges til andre formål. - Læg dørslaget over en skål, dæk til med en omvendt tallerken og sæt hele arrangementet i køleskab i minimum 6 timer, til der yderligere er løbet valle fra og osten er fast.
- Vend osten ud på en træramme med kyllingenet og ryg den i kraftig røg i 2 minutter - evt. over en metalspand hvor der tændes op i bunden med tørt halm og lægges fugtigt halm ovenpå. Rygeosten skal have en fin lysebrun farve.
- Osten vendes den om på en tallerken og drysses evt. med lidt kommen, hvis man kan lide det.
- TIP: Spis ekempelvis rygeosten på rugbrød med purløg og radiser, samt lidt salt og peber.