Gammeldags æbleskiver med æble fra Den Gamle By i Aarhus. (©DR)

Gammeldags æbleskiver fra Den Gamle By

Elsker du æbleskiver? Så prøv her en gammeldags opskrift på æbleskiver, som de laves i Den Gamle By i Aarhus. Æbleskiverne bliver lavet med æblestykker og stegt i svinefedt, og frembringer den helt rigtige julestemning.

Vær opmærksom på, at æblerne skal trække i sukkeret i 2 timer inden de kommes i dejen.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 250 g mel
  • 60 g smeltet smør
  • 2,5 dl øl
  • 2 dl mælk
  • 4 stk. æg
  • 6-8 stk. Belle de Boskoop æbler
  • 750 g svinefedt
    (eller 3 pakker palmin.)

Fremgangsmåde

  1. Mel udrøres i mælken og halvdelen af øllet. Er dejen for tyk, kan der spædes til med mere øl. Men pas på med øllet for dejen skal være temmelig tyk, ellers kan du ikke få den til at hænge fast på æbleskiverne. 
  2. Dernæst kommes 60 g smeltet smør i. Herefter røres 4 æggeblommer i. 
  3. Æblerne udhules og skæres i skiver - man behøver ikke at skralde æblerne. Skiverne drysses med sukker på begge sider og trækker i ca. 2 timer. 
  4. Svinefedtet opvarmes i en gryde. For at finde ud af hvor varmt fedtet er, stikker du den lyse ende af tændstikken i fedtet, og hvis det syder kraftigt omkring den, skulle fedtet være varmt nok til at koge i. OBS- hvis man ikke vil have, at æbleskiverne bliver for fede, skal man netop sørge for, at fedtet er varmt, så de ikke skal ligge i fedtet for længe, før de bliver brune. 
  5. De 4 æggehvider piskes stive og vendes i dejen. Lige inden du koger æbleskiverne i det meget varme fedt, dyppes de råsyltede æbler i dejen. Koge dem i det meget varme svinefedt. 
  6. Når de flydende æbleskiver er blevet gyldenbrune, lægges de på et fad med en klud for at dryppe af og svale af inden de serveres. 

  • NB: Svinefedt kan blive meget varmt, og der kan gå ild i det, som med varm olie - hav derfor altid et grydelåg i nærheden til at kvæle ilden og hæld aldrig vand på, hvis der går ild i svinefedtet.