Gammeldags pebernødder med kardemomme, som de laves i Den Gamle By i Aarhus. (©DR)

Gammeldags pebernødder med kardemomme

I programmet 'Det er Vores jul' var Mette Rieck på besøg i Den Gamle By i Aarhus, hvor hun lærte at lave pebernødder som i gamle dage. Her blev pebernødderne blev kogt i svinefedt på ildstedet, og I denne opskrift er der tilsat kardemomme i stedet for peber. Opskriften er både nem og hurtig, og kagerne kan såmænd også bages i ovnen, hvis man foretrækker det. Bemærk: I denne opskrift laves dejen med rugmel, men du kan også bruge hvedemal

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 8 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

  • 500 g rugmel
  • 100 g smør
  • 375 g sukker
  • 2 spsk. mælk
  • 3 stk. æg
  • 1 tsk. hjortetaksalt
  • 2 tsk. kardemomme
  • 750 g svinefedt eller palmin
    (kan udelades og bages i ovnen)

Fremgangsmåde

  1. Mel æltes med koldt smør, sukker, mælk, æg, kardemomme og hjortetaksalt. Dejen trilles eller udrulles i den størrelse, man ønsker. Pebernødderne bages kan bages i ovnen i ca. 8-10 minutter, til de er gyldne.
  2. Hvis man i stedet ønsker at koge pebernødderne i svinefedt, er fremgangsmåden således: Svinefedtet opvarmes i en gryde. For at finde ud af hvor varmt fedtet er, stikker du den lyse ende af tændstikken i fedtet, og hvis det syder kraftigt omkring den, skulle fedtet være varmt nok til at koge i. 
  3. Kog lidt pebernødder i fedtet af gangen, til de er gyldne og sprøde, og lad dem køle og dryppe af på fedtsugende papir.
  • TIP:Svinefedt kan blive meget varmt, og der kan gå ild i det, som med varm olie - hav derfor altid et grydelåg i nærheden til at kvæle ilden, og hæld aldrig vand på, hvis der går ild i svinefedtet.