Gammeldags pebernødder med kardemomme
I programmet 'Det er Vores jul' var Mette Rieck på besøg i Den Gamle By i Aarhus, hvor hun lærte at lave pebernødder som i gamle dage. Her blev pebernødderne blev kogt i svinefedt på ildstedet, og I denne opskrift er der tilsat kardemomme i stedet for peber. Opskriften er både nem og hurtig, og kagerne kan såmænd også bages i ovnen, hvis man foretrækker det. Bemærk: I denne opskrift laves dejen med rugmel, men du kan også bruge hvedemal
Tilberedningstid:
1 time
Antal portioner:
8 pers.
Denne opskrift er nem at lave.
Kok og program
Ingredienser
- 500 g rugmel
- 100 g smør
- 375 g sukker
- 2 spsk. mælk
- 3 stk. æg
- 1 tsk. hjortetaksalt
- 2 tsk. kardemomme
-
750 g
svinefedt eller palmin
(kan udelades og bages i ovnen)
Fremgangsmåde
- Mel æltes med koldt smør, sukker, mælk, æg, kardemomme og hjortetaksalt. Dejen trilles eller udrulles i den størrelse, man ønsker. Pebernødderne bages kan bages i ovnen i ca. 8-10 minutter, til de er gyldne.
- Hvis man i stedet ønsker at koge pebernødderne i svinefedt, er fremgangsmåden således: Svinefedtet opvarmes i en gryde. For at finde ud af hvor varmt fedtet er, stikker du den lyse ende af tændstikken i fedtet, og hvis det syder kraftigt omkring den, skulle fedtet være varmt nok til at koge i.
- Kog lidt pebernødder i fedtet af gangen, til de er gyldne og sprøde, og lad dem køle og dryppe af på fedtsugende papir.
- TIP:Svinefedt kan blive meget varmt, og der kan gå ild i det, som med varm olie - hav derfor altid et grydelåg i nærheden til at kvæle ilden, og hæld aldrig vand på, hvis der går ild i svinefedtet.