Lækker julegås, der med sikkerhed vil falde i god jord hos gæsterne, og bringe den helt rigtige julestemning. (©DR)

Gåsesteg

Helstegt farseret gås, med pærekvæde og figner i portvin. Opskriften lavede Brødrene Price i programmet Spise med Price og serverede den med kogte aspargeskartofler, kvæde gele og sovs lavet på skyen.

Tilberedningstid: 4 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 1 stk. god stor gås
  • 5-7 stk. hele pærekvæder
  • 1 håndfuld tørrede figner
  • 0,5 l portvin
  • 150 g smør
  • 1 kg asparges kartofler
  • 2 dl fløde
  • 100 g mel
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. friskkværnet peber

Lakeringsmarinade

  • 2-3 blade laurbær
  • 5-6 stk. nelliker
  • 1 stk. citron
    (skal og saft herfra)
  • 1 smule vindruekerne olie
  • 1 smule god akacie honning

Kvædegele

  • 3-4 stk. kvæder
  • 1 smule sukker
  • 3 blade husblas

Fremgangsmåde

  1. Udblød fignerne i portvin dagen i forvejen. Skræl pærekvæderne med en kartoffelskræller eller med en urtekniv. Fjern kernehus og skær dem i passende stykker.
  2. Kom figner og kvæder op i gåsen (efter at have fjernet evt. ”flomme”). Pensl gåsen med lakeringsmarinaden (se nedenfor).
  3. Steg gåsen ved at brune den af først, det vil sige 15 min i ovnen ved ca. 200 grader. Steg den derefter videre ved 150 grader i ca. en halv time pr. kilo (dvs. 3 timer for en gås på 6 kg). Fortsæt under stegningen med at lakere stegen ca. en gang i timen. 
  4. Sovsen:
    Under stegningen skal der være en bakke der samler skyen, der bruges til sovsen.
  5. Brun indmaden der følger med i gåsen og lad det være i bakken der samler skyen op efter stegningen. Husk vand i bakken.
  6. Lav en brun roux (en smørbolle, du lader få en anelse farve i gryden) og hæld skyen fra gåsen i. Husk at skumme fedtet fra, før du hælder det i den brune roux. Kom så fløden i og lad det hele koge et stykke tid.
  7. Smag til med lidt kvædegele (ribsgelé er også godt). Man kan have lavet en fjerkræsfond i forvejen, men det er ikke nødvendigt. 
  8. Lakeringsmarinade:
    Kom alle dine ingredienser op i en blender eller brug en stavblender, og blend til det hele er blevet til en homogen olie. Smag den til hen af vejen, så den bliver lettere sursød. 
  9. Kvædegele:
    Kog kvæderne med sukkeret og sigt, når de er blevet bløde. Tilsæt den udblødte gelatine i den sigtede kvædesaft. Smag til med lidt citron. Husk 1 blad gelatine pr. dl. væske.