Den er smuk, og så smager den helt aldeles fantastisk. Gateau Marcel er en af de mest klassiske chokoladekager - her i en version a la 'Den Store Bagedyst'. (©DR)

Gateau Marcel a la bagedyst

Den ultimative chokoladekage til alle chokoladeelskere, en Gateau Marcel, var den hemmelige udfordring i finalen i Den Store Bagedyst i 2014. Her er opskriften, som Tobias, Katja og Mette dystede i - og det var den senere vinder, Tobias, der vandt udfordringen.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

 • 225 g smør
 • 700 g mørk chokolade
  (70 pct. kakao)
 • 225 g sukker
 • 6 stk. æggeblommer
 • 8 stk. æggehvider
 • 1,5 dl piskefløde
 • 4 blade husblas
  (du kan nøjes med tre, hvis kagen skal stå til dagen efter)

Fremgangsmåde

 1. Lav moussen til kagen:
  Sæt ovnen på 170 grader. Opblød husblassen i en skål med koldt vand. Hak 250 g chokolade, og smelt den ved lav varme i en stor gryde. Tilsæt det stuetempererede smør samt halvdelen af sukkeret og bland godt, til det har en jævn konsistens. Tilsæt nu æggeblommerne en ad gangen og rør godt sammen.
 2. Pisk æggehviderne ved middel hastighed til en luftig masse, mens resten af sukkeret tilsættes af 3-4 omgange.
 3. Stop når æggehviderne danner "fuglenæb" på piskeriset, når det løftes op af skålen. Vend ¼ af æggehviderne i den lune chokolade og vend herefter resten af æggehviderne i, til det har konsistens som en mousse. Tag 550 gram af den færdige chokolademasse fra og stil den ved stuetemperatur - den skal senere bruges til toppen.
 4. Læg en silikonebagemåtte på en bradepande og stil en kagering med en diameter på 20 cm ovenpå silikonebagemåtten.
 5. Bag en del af moussen:
  Hæld resten af chokolademassen i kageringen og bag den ved 170 grader i ca. 40 minutter. Først hæver kagen op i ovnen, og mod slutningen af bagetiden falder den lidt sammen igen, hvilket er normalt, fordi der ikke er mel i opskriften.
 6. Når kagen tages ud, stilles den til afkøling ved stuetemperatur, hvor den falder yderligere sammen. Når kagen er kølet af, har den trukket sig lidt sammen.
 7. Fjern formen. Skær lidt af højden på den yderste kant af kagen, så den hele vejen rundt er 3 centimeter høj.
 8. Gør moussen til kagen klar:
  Smelt husblassen i en stor gryde ved lav varme. Tilsæt lidt af de 550 g chokolademousse, der blev gemt til toppen, og vend det sammen. Tilsæt nu resten af chokolademoussen og vend det godt sammen. Pisk fløden til en let flødeskum og vend det i.
 9. Et stykke kageplast sættes rundt om kagen. Sænk en regulérbar kagering ned over kagen og stram den ind om kagen. Hæld chokolademousse over kagen, til totalhøjden er 6 centimeter. Sæt kagen på køl/frys.
 10. Lav ckokoladespånerne til pynten:
  Pynt: Mens kagen bager, og efterfølgende køler, laves pynten. Start med at lave chokoladespåner, der skal drysses ovenpå den færdige kage. Læg en chokoladeblok foran dig på et skærebræt. Hold en slagterkniv på tværs af chokoladeblokken, mens bladet står vinkelret ned på chokoladeblokken. Træk/skrab nu kniven ind mod dig selv, mens den presses ned mod blokken, og chokoladen bliver til spåner. Lav så mange spåner, som du skal bruge for at dække toppen af kagen.
 11. Lav nu en "chokoladekrone" af tempereret chokolade:
  Hak 400 g chokolade fint. Smelt ¾ af chokoladen forsigtigt over et vandbad til 48-50 grader. Resten af den hakkede chokolade kommes i en anden skål. Hæld halvdelen af den smeltede del op i skålen med den finthakkede chokolade. Lad de to smelte sammen under omrøring. Tilføj, lidt efter lidt, noget af den smeltede 48-50 grader varme del, indtil temperaturen er 31-33 grader. Dette er arbejdstemperaturen for chokoladen. Hold herefter arbejdstemperaturen ved indimellem at tilføre lidt mere af den varme del af chokoladen, eller ved at sætte den kortvarigt over vandbadet. Temperaturen må ikke overstige 34 grader! Herved sikres et blankt udseende og et sprødt/stift knæk på den færdige chokolade.
 12. Fyld tempereret chokolade i et kræmmerhus af bagepapir. Læg skabelonen - download den her - til chokoladesnirkler under et stykke bagepapir og tegn nu chokoladesnirkler på bagepapiret.Der skal bruges 8 chokoladesnirkler, men lav lidt ekstra, da de let kan gå i stykker. Når snirklerne er størknede, tages de af bagepapiret, vendes, og sprøjtes med tempereret chokolade på den anden side. Nu er du klar til at samle chokoladekronen.
 13. Læg to chokoladesnirkler, spejlvendt af hinanden, ende mod ende, på den "lange led", så de tilsammen har en bredde på 18-19 centimeter. Snirklernes højeste ringe skal vende mod hinanden. Støb dem nu sammen med tempereret chokolade. Når chokoladen har sat sig, rejses de to snirkler op, og yderligere to snirkler støbes vinkelret på efter samme fremgangsmåde, så de 4 snirkler nu tilsammen danner et kryds. Slut af med at støbe de sidste fire snirkler på i de 4 mellemrum, så den færdige chokoladedekoration nu er en symmetrisk "krone". Hæld den overskydende chokolade ud på et rent stykke bagepapir, lad det størkne og gem den til chokolademousse, varm chokolade eller lignende en anden dag.
 14. Gør kagen klar til servering:
  Drys den afkølede kage med chokoladespåner og sæt forsigtigt chokolade-kronen ovenpå kagen. 

Opskriften findes i samlingen

De bedste chokoladekager