En glaseret skinkeculotte kan være perfekt sommermad, så længe den serveres med det rigtige tilbehør. (©DR)

Glaseret skinkeculotte

Den glaserede skinke forbindes måske ofte med det gammeldags ”mormor-køkken”. Men uanset rettens alder, så er det simpelthen bare en vaskeægte klassiker, som både smager og dufter fortryllende. Den karamelliserede indpakning på det møre og saftige skinkekød er ganske enkelt ikke til at stå for. Her får du Adam Aamanns opskrift på en lækker, glaseret skinkeculotte, som han lavede den i 'Madmagasinet'. Serverer du den glaserede skinkeculotte med for eksempel en frisk kartoffelsalat til har du et formidabelt måltid.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

  • 1 stk. skinkeculotte á 7-800 gram
  • 2 stk. laurbærblade
  • 1 lille bundt timian
  • 3 l vand
  • 30 g havsalt pr. liter vand (til kogning)
  • 1 stk. stort løg
  • 5 spsk. dijon sennep
  • 5 spsk. brun farin
  • 1 stk. økologisk citron (skal og saft)
  • 2 tsk. friskkværnet peber
  • 8 stk. hele nelliker
  • 10 stk. (hele) allehånde
  • 1 dl vand

Fremgangsmåde

  1. Kog 3 liter vand op med salt, løg skåret i grove skiver, timian og laurbærblade. 
  2. Kom skinkeculotten i vandetog lad den simre ved svag varme, til den er mør. Ca. 1½-2 timer. 
  3. Lad culotten køle af i vandet. Tag den derefter op og skær med en skarp kniv et gittermønster i fedtsiden. Sørg for kun at skære ned, lige før du rammer kødet.
  4. Knus allehånde og nelliker i en morter. 
  5. Kog sennep, brun farin, citronsaft og krydderier op sammen med 1 dl vand i en stor gryde. 
  6. Læg culotten ned i siruppen og lad den simre i ca. 10 minutter ved lav varme. 
  7. Vend culotten rundt nogle gange undervejs. Siruppen skal ende med at være kogt godt ind og sidde klistret til kødet hele vejen rundt.
  8. Læg kødet i et fad, husk at få al siruppen med, og sæt fadet i en 200 grader varm ovn i ca. 10 minutter. Tjek til den løbende og tag den ud, når siruppen er mørkebrun og karamelliseret lidt på kødet. Pas på at den ikke brænder på og bliver sort – det smager ikke godt!

Servering:

  1. Find dit flotte spækbræt og gode kniv frem og servér den glaserede skinkeculotte herpå. 
  2. Drys revet citronskal ud over kødet lige inden servering. 


TIP: Varm kartoffelsalat, en frisk grøn salat og ekstra stærk sennep er genialt som tilbehør.