Timms fine gløgg sour cocktails. (©DR)

Gløgg sour cocktail

Elsker du gløgg? Så vil du helt sikkert elske en frisk og julet cocktail som Timm Vladimirs 'Gløgg sour' med mørk rom og citronsaft. Først laves en kraftig gløggessens, som også kan bruges til helt almindelig gløgg, men koges den ind med sukker, bliver den til kraftig sirup, der er helt perfekt i cocktails.

Gløggessensen skal trække et par uger. Opskriften på gløgg sour er angivet for én cocktail, mens der er gløggessens til mange.

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

Gløggessens

  • 2 flasker hvidtøl
  • 500 g sukker
  • 3 hele muskatnødder
  • ½ flaske snaps
  • ½ flaske portvin
  • 5 kanelstænger
  • 1 spsk. hele nelliker
  • 1 spsk. kardemommekapsler, knust i morter
  • 7 cm friskrevet ingefær
  • 1 økologisk appelsin i skiver
  • 1 økologisk citron i skiver

Hjemmelavet gløgg

  • lige dele rom og rosiner
  • 2-3 dl gløggessens
  • 1 flaske rødvin
  • hakkede, smuttede mandler

Gløgg sour cocktail

  • 40 ml mørk rom eller snaps
  • 40 ml gløggessens
  • 40 ml frisk citronsaft
  • 1 æggehvide
  • knust is

Fremgangsmåde

Gløggessens

  1. Bring øl og sukker i kog under omrøring. Pas på det ikke koger over. Køl af til det er fingerlunt. 
  2. Knus muskatnødderne i store stykker. Hæld snaps og portvin i gryden med øl- og sukkerblandingen. Kom alle krydderierne i væsken og rør det godt sammen. Tilsæt appelsin og citron. 
  3. Hæld essensen på et stort patentglas med låg eller i en palstikbeholder med låg. Rør i det et par gange om ugen – lad det trække i to uger. Sigt det og hæld det på fine flasker. 
  4. Her er til mange gange gløgg og gløggessensen holder fint i mange måneder. 

Hjemmelavet gløgg

  1. Udblød rosinerne i rom og lad dem trække i nogle dage, inden du skal servere din gløgg. Her kandu udskifte rom med portvin, hvis du foretrækker en sødere gløgg. 
  2. Når du skal lave gløggen, blander du 2-3 dl gløggessens med en ikke alt for god rødvin (essensen er så kraftig og sød i smagen, at du alligevel ikke kan smage, hvor god vinen er) og varmer den langsomt op uden at den koger.
  3. Tilsæt de romudblødte rosiner og hakkede mandler. Hvis gløggen er for stærk, så tilsæt mere sukker efter smag.  

Gløgg sour cocktails

  1. Når gløggessensen ovenfor er færdig, kan du tilsætte mere sukker og koge den lidt ned til en sirupkonsistens. Denne sirup kan bruges til en gløgg sour cocktail:
  2. Alle ingredienser shakes med masser af is. Smages til og sies ned i glas. Servèr. 

Opskriften findes i samlingen

Jul - med Timm, Markus og Katrine