Othellolagkage er næsten for godt til, at dem, der ikke spiser gluten, skal snydes for den. Derfor har Jesper S. Hemmingsen kreeret denne skønne, glutenfri othellolagkage. (©DR)

Glutenfri othellolagkage med havrecrumble og sommerfrugt

Denne lagkage er festlig, farverig og fri for gluten! Den vil helt sikkert falde i god jord hos både børn og voksne. Opskriften stammer fra 'Glutenfri temalørdag' på DR2.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Vaniljecreme

  • 4 dl sødmælk
  • 3,5 dl piskefløde
  • 80 g sukker
  • 65 g majsstivelse
  • Korn fra 1 vaniljestang
  • 40 g æggeblomme
  • Cirka 2 dl letpisket flødeskum

Solbær-/jordbærmarmelade

  • 85 g solbærpuré
  • 85 g friske jordbær i mindre tern
  • 3 tsk. sukker med 10% pektin
    (eller køb syltesukker)

Glutenfri havrecrumble

  • 150 g glutenfri havregryn
  • 40 g havremel
  • 75 g brun farin
  • 1 tsk. havsalt
  • 100 g saltet smør

Dacquoise x 2

  • 120 g æggehvider
  • 60 g sukker
  • 120 g mandelmel
  • 120 g flormelis

Nougatine (valgfri)

  • 50-60 g mandler med skal
  • 50-60 g hasselnøddekerner
  • 150 g sukker

Chokoladeglasur

  • 100 g mørk chokolade
  • 200 g flormelis
  • 1-2 tsk. vand

Marcipanbånd

  • 300 g marcipan
  • 200 g flormelis
  • 65 g glukosesirup

Pynt

  • 4 dl flødeskum eller resten af vaniljecremen
    (hvis du har noget i overskud)
  • Frugt eller bær, gerne lidt blandet

Fremgangsmåde

Vaniljecreme

  1. Bland sukker, majsstivelse og vanilje, pisk det samme med æggeblomme og 1 dl sødmælk. Varm de 3 dl mælk og 3,5 dl piskefløde op til lige under kogepunktet. Hæld halvdelen af den varme mælk over i æggeblandingen under piskning, kom det hele tilbage i gryde og kog igennem. Køles ned.
  2. Når den skal bruges, piskes den kolde creme og vendes med det let piskede flødeskum.

Solbær/jordbærmarmelade

  1. Varm solbærpureen op med jordbærrene og tilsæt sukker med pektin. Kog igennem og køl ned til senere brug.

Glutenfri havrecrumble

  1. Bland alle de tørre elementer. Smørret skæres i mindre stykker og blandes sammen, gerne med fingrene.
  2. Kommes i en rund form på omkring ø20-22cm. Bages ca. 12 minutter ved 175⁰C Varmluft.
  3. Når bunden er afkølet, kommes den i en kagering med samme diameter, som er foret med kageplast.

Dacquoise x2

  1. Æggehvider piskes til en sej marengs med sukker. Heri vendes flormelis og mandelmel. Sprøjtes ud i to cirkler med glat tyl, til de har samme diameter som havrebunden og bages ved ca. 175⁰C til gylden og sprød (ca. 20 min).

Nougatine (tilvalg)

  1. Du kan lave to versioner af denne, min er den dovne, her beholder mandlerne skallen på. Den fine version laves ved først at smutte mandlerne.
  2. Kom mandler og nødder på en tør stegepande og varm igennem til de er gyldenbrune. Herefter smeltes sukkeret på panden. Mandler og nødder hældes i karamellen, når den er uden sukkerklumper.
  3.  Massen bredes ud på et stykke bagepapir eller en silikonemåtte. Når den er kold hakkes den groft med en brødkniv.

Chokoladeglasur

  1. Smelt chokoladen over vandbad. Rør flormelis og vand sammen i en gryde og varm den en smule. Tilføj smeltet chokolade og vand til konsistensen er passende.

Marcipanbånd

  1. Ælt ingredienserne sammen. Rul ud til marcipanbånd.

Samling af kagen

  1.  Stil kageringen med kageplast og havrebund på et stykke kagepap, eller det du skal servere på. 
  2.  Kom et lag marmelade på bunden men ikke helt ud til kanten. Kom vaniljecreme udenom og ovenpå.
  3.  Herefter en dacquoisebund.
  4.  Endnu et lag vaniljecreme og nougatine (hvis du har lavet denne) og den sidste dacquoisebund med bunden opad .
  5.  Lun glasuren så den flyder og smør et lag glasur på toppen .
  6.  Tag kagen ud af ringen og kom et marcipanbånd omkring kagen .
  7.  Pynt med flødeskum eller vaniljecreme i et pænt mønster langs kanten samt diverse frugter og bær .