Glutenfri othellolagkage med havrecrumble og sommerfrugt
Denne lagkage er festlig, farverig og fri for gluten! Den vil helt sikkert falde i god jord hos både børn og voksne. Opskriften stammer fra 'Glutenfri temalørdag' på DR2.
Tilberedningstid:
3 timer
Antal portioner:
10 pers.
Kok og program
Ingredienser
Vaniljecreme
- 4 dl sødmælk
- 3,5 dl piskefløde
- 80 g sukker
- 65 g majsstivelse
- Korn fra 1 vaniljestang
- 40 g æggeblomme
- Cirka 2 dl letpisket flødeskum
Solbær-/jordbærmarmelade
- 85 g solbærpuré
- 85 g friske jordbær i mindre tern
-
3 tsk.
sukker med 10% pektin
(eller køb syltesukker)
Glutenfri havrecrumble
- 150 g glutenfri havregryn
- 40 g havremel
- 75 g brun farin
- 1 tsk. havsalt
- 100 g saltet smør
Dacquoise x 2
- 120 g æggehvider
- 60 g sukker
- 120 g mandelmel
- 120 g flormelis
Nougatine (valgfri)
- 50-60 g mandler med skal
- 50-60 g hasselnøddekerner
- 150 g sukker
Chokoladeglasur
- 100 g mørk chokolade
- 200 g flormelis
- 1-2 tsk. vand
Marcipanbånd
- 300 g marcipan
- 200 g flormelis
- 65 g glukosesirup
Pynt
-
4 dl
flødeskum eller resten af vaniljecremen
(hvis du har noget i overskud)
- Frugt eller bær, gerne lidt blandet
Fremgangsmåde
Vaniljecreme
- Bland sukker, majsstivelse og vanilje, pisk det samme med æggeblomme og 1 dl sødmælk. Varm de 3 dl mælk og 3,5 dl piskefløde op til lige under kogepunktet. Hæld halvdelen af den varme mælk over i æggeblandingen under piskning, kom det hele tilbage i gryde og kog igennem. Køles ned.
- Når den skal bruges, piskes den kolde creme og vendes med det let piskede flødeskum.
Solbær/jordbærmarmelade
- Varm solbærpureen op med jordbærrene og tilsæt sukker med pektin. Kog igennem og køl ned til senere brug.
Glutenfri havrecrumble
- Bland alle de tørre elementer. Smørret skæres i mindre stykker og blandes sammen, gerne med fingrene.
- Kommes i en rund form på omkring ø20-22cm. Bages ca. 12 minutter ved 175⁰C Varmluft.
- Når bunden er afkølet, kommes den i en kagering med samme diameter, som er foret med kageplast.
Dacquoise x2
- Æggehvider piskes til en sej marengs med sukker. Heri vendes flormelis og mandelmel. Sprøjtes ud i to cirkler med glat tyl, til de har samme diameter som havrebunden og bages ved ca. 175⁰C til gylden og sprød (ca. 20 min).
Nougatine (tilvalg)
- Du kan lave to versioner af denne, min er den dovne, her beholder mandlerne skallen på. Den fine version laves ved først at smutte mandlerne.
- Kom mandler og nødder på en tør stegepande og varm igennem til de er gyldenbrune. Herefter smeltes sukkeret på panden. Mandler og nødder hældes i karamellen, når den er uden sukkerklumper.
- Massen bredes ud på et stykke bagepapir eller en silikonemåtte. Når den er kold hakkes den groft med en brødkniv.
Chokoladeglasur
- Smelt chokoladen over vandbad. Rør flormelis og vand sammen i en gryde og varm den en smule. Tilføj smeltet chokolade og vand til konsistensen er passende.
Marcipanbånd
- Ælt ingredienserne sammen. Rul ud til marcipanbånd.
Samling af kagen
- Stil kageringen med kageplast og havrebund på et stykke kagepap, eller det du skal servere på.
- Kom et lag marmelade på bunden men ikke helt ud til kanten. Kom vaniljecreme udenom og ovenpå.
- Herefter en dacquoisebund.
- Endnu et lag vaniljecreme og nougatine (hvis du har lavet denne) og den sidste dacquoisebund med bunden opad .
- Lun glasuren så den flyder og smør et lag glasur på toppen .
- Tag kagen ud af ringen og kom et marcipanbånd omkring kagen .
- Pynt med flødeskum eller vaniljecreme i et pænt mønster langs kanten samt diverse frugter og bær .