Du kan sagtens fryse din pizzadej, så det er endnu nemmere næste gang, du skal lave pizza. Og så er det bare om at være kreativ med fyldet. (Foto: Nadya Spetnitskaya ©c) Unsplash)

Gorms pizzadej - en fantastisk god og nem grunddej

Pizzaentusiast og kok, Gorm Wisweh har lavet mange pizzaer i sit liv, og deler gerne ud af de bedste opskrifter. Her kan du bage som Gorm med en nem og hurtig grunddej til pizza. Opskriften giver cirka 2-3 runde pizzaer, så lav gerne ekstra og frys det ned til næste gang, du skal lave pizza.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 2 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

  • Ca. 2 dl vand
    (koldt)
  • 10 g gær
    (kan erstattes af fordej (surdej))
  • 1 tsk. sukker
  • Ca. 200 g mel
    (gerne tipo 00, men en god hvedemel kan også gå an)
  • Ca. 100 g semolamel
    (grovvalset durummel - hvis du ikke kan finde det, så erstat med tipo 00)
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. salt

Fremgangsmåde

  1. Bland vand, gær (eller surdej) og sukker sammen. Sukkeret giver gæren og/eller surdejen noget at leve af. Når det er opløst tilsættes ½-delen 00-mel og semola. Dette røres ud, til der ikke er flere klumper.
  2. Tilsæt salt og olie, rør lidt, tilsæt derpå resten af melet over to omgange (føles dejen for våd, så spæd op med 00 mel). Og ælt så på livet løs. Dejen skal aktiveres, og det handler om manpower (eller girlpower). Efter 10-15 minutter skulle dejen begynde at blive glat og smidig at røre ved. Lav et snit i dejen og tjek, om den er skinnende indvendig.
  3. Lad dejen hæve i køleskab i en times tid eller til dobbeltstørrelse (allerbedst er det at lave den dagen før, men det er ikke ultravigtigt).
  4. Tag dejen ud og skær den ud til boller a 160 g. Ælt bollerne ved at folde ind mod det samme punkt i bollen, så den får en glat og spændstig overflade. Bollen skal rette sig op af sig selv, når man trykker på den. Læg dem på en bakke og lad hvile 30 min til en 1 time.
  5. Nu er du klar til at rulle dine lækre, tynde og smidige pizzaer ud.

OBS!!!! Mange kommer til lige at ælte dejkuglen et par gange lige før de skal rulle ud. Man vil jo gerne være ekstra god og give den en sidste tur. Det skal du IKKE gøre. Du aktivere bare gluten igen og dejen bliver meget svær at rulle tyndt ud og vil trække sig sammen hele tiden. Gluten skal aktiveres i æltningen så dejen bliver smidig, men den skal have ”slappet” af til når der skal laves pizza.

Dejen kan også æltes i en køkkenmaskine, men så får man jo ikke noget motion, siger Gorm Wisweh.


Tips til pizzabagningen:

  1. Brug altid frisk mozzarella som basisost på pizzaen. Det er ok det er den billige fra supermarkedet, bare det er den friske og ikke det der præstrimlede 'pizzatopping'. 
  2. Husk at pizza er fantastisk til at bruge dine smårester og minimere madspild. En pølseende, lidt slatten broccoli i tyndeskiver og den sidste rest brie kan blive til en fantastisk pizza! 
  3. Less is more! I stedet for at lægge fyldet ovenpå hinanden så læg det mere ved siden af hinanden. Det holder pizzaen elegant og alt bliver bagt nok.