Gravad laks er en ægte frokostklassiker, gerne serveret med frisk dild og rævesovs på hvidt brød. (©DR)

Gravad laks

Gravad laks er en skøn klassiker til frokostbordet, og så er det endda nemt at lave selv. Serveres gerne med frisk dild og en hjemmerørt rævesovs på toppen.

Vær opmærksom på at laksen skal trække i to dage i køleskabet

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

Gravad laks

  • 1 lakseside
  • 3 spsk. salt
  • 4 spsk. sukker
  • 2 tsk. knuste hvide peberkorn
  • 2 bundt dild
    (+ 1 bundt når der skal serveres)

Rævesovs

  • 1 bundt finthakket dild
  • 1 dl neutral olie
  • ½ dl hvidvinseddike
  • ½ dl dijonsennep
  • 2-3 spsk. brun farin
    (efter smag)
  • salt og peber

Fremgangsmåde

Gravad laks

Befri laksesiden for de små ben. Del den i to. Drys kødsiden på begge stykker med en blanding af salt, sukker og peber samt rigeligt, finthakket dild. Husk at skylle og tørre dilden grundigt. Det er meget vigtigt, at der ikke er risiko for jordbakterier i forbindelse med den gravede laks! 

Læg laksestykkerne i et fad med kødsiden mod hinanden og drys resten af dilden over. Dæk med køkkenfilm og læg noget tungt ovenpå. 

Lad trække i køleskabet i 2 dage, hvor stykkerne vendes et par gange undervejs. Skrab resterne af dilden af stykkerne. Server laksen i tynde skiver på surbrød med hjemmelavet rævesovs og ekstra frisk dild til.

Rævesovs 

Rør alle ingredienser grundigt sammen. Smag til.