Blæksprutte kan faktisk godt fås herhjemme - og det smager fantastisk. (©DR)

Grillet dansk blæksprutte med grønkål og pastinak

I Madmagasinet om fremtidens mad lavede kok Adam Aamann denne opskrift på grillet blæksprutte, der er marineret med blandt andet chili, hvidløg og citron. Blæksprutternes vendes med grønkål og serveres med en cremet pastinakpuré. En flot anretning til en god middag.

Tilberedningstid: 1 time, 15 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

  • ca. 1/2 kg rensede blækspruttetuber
    (10-armede)
  • lidt olie
  • lidt salt
  • 2 stokke grønkål

Marinade

  • 1 bundt purløg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 dl jomfru olivenolie
  • 1 grøn chili
    (gerne jalapenos)
  • 1 skalotteløg, finthakket
  • 1 øko citron, saft og skal
  • 4-5 kviste timian, blade heraf
  • 1/2 tsk. sukker
  • havsalt og friskkværnet peber

Pastinakpuré

  • ca. 300 g pastinak
  • 1 1/2 dl fløde
  • havsalt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Pastinakpuré

  1. Skræl pastinakkerne, skær dem i grove tern og hæld dem i en lille gryde med fløden. Kog op og kom derefter låg på og kog til pastinakkerne er helt møre (ca. 15-20 min). 
  2. Blend dem med en stavblender til en glat og ensartet konsistens og smag til med salt og peber. 

Marinade

  1. Snit purløg groft og blend dem (evt. med en stavblender) med hvidløg og olivenolien til en ensartet grøn konsistens. 
  2. Skær chilien over på langs og hak den fint. Fjern evt. nogle af kernerne, hvis du ikke vil have marinaden alt for stærk (helst ikke alle, den må gerne bide lidt).  
  3. Bland hakket chili, skalotteløg, citronsaft og -skal, timianblade, sukker og smag til med salt og peber. 

Blæksprutte og grønkål

  1. Skyl grønkålen, rib bladene fra stænglerne, og pluk den i mindre mundrette bidder. Tør dem i et viskestykke eller salatslynge. 
  2. Skær de rensede blækspruttetuber over på langs, og åben dem så de ligger med den indvendige side opad. Snit små tern i kødet (ca. 1 mm ned i kødet), men skær ikke igennem. Vend blæksprutten og snit forsigtigt på samme måde på den anden side. 
  3. Del sprutterne i 2-3 stykker, alt efter hvor store de er. Vend dem med en anelse olivenolie. 
  4. Grill dem på en meget meget varm grill. De skal have ca. 1 minut på hver side og gerne få en lille smule farve. 
  5. Tag blæksprutterne af, og snit dem i strimler på ½ cm. Vend straks de varme blæksprutter i marinaden, imens du tilbereder grønkålen. 
  6. Vend de plukkede grønkålsblade i en skål med en spsk. olivenolie og en smule salt. Kom dem på den meget varme grillpande og vend lidt rundt i 1-2 min. til det lige får lidt farve og falder en smule sammen. 

Anretning

  1. Kom ca. 2 spsk. pastinakpuré på hver tallerken, og læg blæksprutterne ovenpå med noget ekstra af marinaden. Fordel grønkål rundt om eller ved siden af.  
  2. Drys til sidst lidt puffede rugkerner eller ristede mandler over retten – servér starks. 


Opskriften findes i samlingen

Lækre forretter og snacks til nytårsaften