Prøv en grillet og lun sommersalat med syrlig citronfløde. (©DR)

Grillet salat med citronfløde

Når du har gang i grillen og laver lækker sommermad, så prøv at lave denne skønne salat med masser af grillede og lune grøntsager, sprøde croutoner og en syrlig citronfløde som dressing. Opskriften lavede kok Adam Aamann i Madmagasinet om grillmad.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Citronfløde

  • 2½ dl piskefløde
  • 1 citron
    (økologisk)
  • havsalt og friskkværnet peber

Grill

  • 4 hjertesalat
  • 10 forårsløg
  • 1 daggammel brød
  • 5-6 spsk. olivenolie

Desuden

  • 6 radiser
  • 1 agurk
  • 2 forårsløg
  • 2 dl hakkede, friske krydderurter
    (purløg, kørvel, estragon)

Fremgangsmåde

Citron-syrnet fløde

  1. Kom fløden i en lille skål, riv citronskallen og pres saften i. Kom lidt havsalt og peber i. Rør forsigtigt rundt med en ske - KUN 2 omgange -i citronfløden og lad den nu stå i mindst 30 min. og gerne 1 time. (dette er vigtigt for at fløden tykner).  
  2. Herefter vil fløden være en anelse klumpet,men rør det ud med en ske til en mere ensartet konsistens.

Grill

  1. Vask og skyl hjertesalaten og forårsløgene. Skær øverste grønne top og bunden af forårsløgene.
  2. Skær kun det alleryderste af bunden på hjertesalaterne, og skær derefter hvert salathoved midtover på langs. Vend forårsløg og hjertesalat med 3 spsk. olivenolie.
  3. Skær brødet i 3-4 mm. tykke skiver og pensel skiverne let med olivenolie.
  4. Sørg for at der er godt gang i grillen med masser af gløder - det skal have kort tid med masser af drøn på varmen.
  5. Grill først forårsløg: de skal være bløde og tilberedte og må godt være lidt sorte på ydersiden.
  6. Gril salaterne meget kort: de skal have farve men være ”varmrå” og sprøde i midten.
  7. Grill til sidst brødskiverne til de er gyldne med grillstriber. Riv eller skær brødet i mindre mundrette stykker.

Salat

  1. Skyl agurken og radisserne. Skær agurken i mundrette bidder eller tern, og skær radisserne i kvarte på langs.
  2. Skyl forårsløgene og skær rødderne og det øverste af toppen af. Snit forårsløgene meget fint i små ringe.

Servering

  1. Vend de grillede salathoveder og løg sammen med de rå grøntsager, snittede forårsløg og krydderurter. 
  2. Kom med en ske tynde striber af flødedressingen over og fordel til sidst de grillede brødstykker over salaten. Server.