Jettes lækre grydebrød med forskellige meltyper, som hun bagte i Den store Bagedyst. (©DR)

Groft grydebrød med malt, manitoba og rød helved

I fjerde program af Den store Bagedyst 2016 skulle deltagerne bl.a. bage deres favorit grovbrød. Jette bagte dette lækre grydebrød, lavet af ingredienser som Jette køber hos sin lokale mølle - malt, manitoba og grødblandingen rød helved.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 200 g fint sigtet ølandshvedemel
  • 50 g rød helved
    (Kan erstattes af andet groft mel)
  • 225 g fuldkorns manitobamel
  • 50 g maltmel
  • 10 g gær
  • 75 g surdej
    (kan udelades)
  • 10 g salt
  • 3 dl vand
  • 100 g æblemost

Fremgangsmåde

  1. Smuldr gæren i melet og tilsæt salt, vand, æblemost og evt. surdej. Bland dejen sammen og ælt den i hånden eller på røremaskine med dejkrog indtil dejen er blank og smidig.
  2. Form dejen til en kugle og lad den hæve til dobbelt størrelse under klæde et lunt sted. Det tager ca. 1 time.  
  3. Forvarm ovnen til 260 grader alm. varme og sæt din støbejernsgryde med låg ind i ovnen – gryden skal være gennemvarm, inden du bruger den til at bage brødet i. 
  4. Hæld dejen ud på et meldrysset bord – lad være med at ælte for meget i dejen og undgå så vidt muligt at tilføre mere mel. Form nu dejen så den passer i din hævekurv som du forinden har drysset med lidt mel. Lad dejen efterhæve til næsten dobbelt størrelse under klæde. 
  5. Tag gryden ud af ovnen og placer forsigtigt din dej i gryden. Snit evt. mønster med en skarp kniv – det bidrager til det rustikke udseende på brødet. 
  6. Skru temperaturen på ovnen ned på 230 grader og bag brødet i gryden i ovnen i 20 minutter med låg på. Tag låget af gryden og bag brødet yderligere 20 minutter uden låg.
  7. Tjek om brødet er færdigt ved at banke det på undersiden – brødet skal lyde hult. Lad køle af inden servering.

TIP: Rød Helved er en grødblanding, som består af koldvalsede flager af rug, spelt og hvede samt knækkede ruggryn. 

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2016 - udsendelse 4