Grønkålsuppe med æbler og sprødt kyllingeskind. (©DR)

Grønkålssuppe med pynt

Grønkål har været brugt i århundreder - især om vinteren, hvor den kan holde sig frisk selv i bidende frost. På 1500-1600 -tallets juleborde var søbekålen et must. Hakket grønkål kogt sammen med julekødet. Her er en opskrift på en lidt mere nutidig variant. Nemlig en let og lækker grønkålssuppe, som supplerer julens retter på bedste vis.

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Grønkålssuppe

  • 300 g grønkål
  • 2 skalotteløg
  • 2 spsk. olie til stegning
  • 2 fed hvidløg
  • 8 dl kyllingesuppe/bouillon
  • 2 spsk. æbleeddike
  • salt og peber

Kyllinge-fedtegrever

  • skindet fra en kylling
    (gerne den du har kogt suppen på)
  • lidt flagesalt
  • olie til stegning

Servering

  • 1-2 æbler - gerne Elstar eller Ingrid Marie
  • 100 g renset grønkål

Fremgangsmåde

Grønkålssuppe

  1.  Rib grønkålsbladene, kassér stænglen og snit bladene fint. Vask og slyng grønkålen grundigt og lad den dryppe yderligere af i en sigte. 
  2. Pil løgene, hak dem meget fint og steg roligt i olie i en gryde, der er stor nok til at rumme suppen. Løgene må gerne få en lille smule farve, men ikke mørkne og hænge fast i bunden. 
  3. Pil og knus hvidløget og steg det kort med sammen med løgene. 
  4. Tilsæt den snittede grønkål, sauter den af til den falder sammen og kog det hele op med bouillonen.
  5. Lad suppen simre 8-10 minutter og smag til med salt, peber og æbleeddike. Er suppen lidt kras eller bitter, kan en lille smule sukker gøre underværker, men modstå fristelsen til at tilsætte fløde.  

Kyllinge- grever

  1. Tænd ovnen på 200 grader. Læg kyllingeskindene fladt på en plade med bagepapir, drys med salt og dryp med lidt olie. 
  2. Rist i 12-15 minutter eller til alle skindene er mørkt gyldne, puffede og sprøde. Tag skindene af pladen og køl dem af på flere hold fedtsugende køkkenrulle. Bræk eller hak de sprøde skind til mindre ”grever” og gem. 

Servering

  1. Skær æblerne i små tern og snit den rå grønkål helt fint. 
  2. Øs den varme suppe i skåle eller tallerkener og drys med æbletern, snittet grønkål og kyllinge-fedtegreverne. Spis gerne groft hvedebrød med smør på til. 

  • Tip: Hvis du ønsker en mere forfinet og elegant suppe, kan du blende den og presse væsken gennem en sigte over i en ny gryde. En del af smagen og charmen ryger dog på denne måde. 
  • I stedet for frisk kyllingeskind til ”greverne” kan du bruge smørristede stykker daggammelt hvedebrød eller rigtige fedtegrever.  
  • Du kan også gå rent vegetarisk til værks og lave en sprød salat af snittet rå grønkål og æbletern, marineret med æbleeddike og olivenolie, som drysses på suppen ved servering.