Grønlangkål med ristepølse og råstegte kartofler er en bornholmsk egnsret. (©DR)

Grønlangkål med ristepølse og råstegte kartofler

Rigtige bornholmske ristepølser skulle efter sigende stamme helt tilbage fra middelalderen, og det siges, at de smager så godt at én aldrig er nok. Pølserne ristes på panden og serveres med grønlangkål og råstegte kartofler.

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 4 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

  • 8 stk. Bornholmske ristepølser
  • 600-700 g frisk grønkål
  • 1 stk. skalotteløg
  • 50 g smør
  • 2-3 spsk. hvedemel
  • 3 dl mælk
  • 2 dl piskefløde
  • 1 tsk. salt
    (efter smag)
  • 1 knivspids peber
    (efter smag)
  • 1 smule muskat
  • 1 smule sukker

Råstegte kartofler

  • 1 kg kartofler
  • 50-100 g smør
  • 2 spsk. olie
  • 0,5-1 tsk. salt
    (efter smag)

Fremgangsmåde

  1. Fjern ribbene på grønkålen, og kog den i 10 minutter i letsaltet vand. Kom kålen i en si og lad den dryppe af. Tryk det sidste væde ud af kålen med en grydeske. Kør den derpå igennem kødhakkeren med stor hulskive. Kør skalotteløget igennem til sidst.

  2. Smelt smørret i en gryde og tilsæt melet. Lad det bage igennem under omrøring i et minuts tid og tilsæt så mælken lidt efter lidt, mens der piskes. Lad bechamelsaucen koge igennem i nogle minutter for svagt blus. Tilsæt den hakkede kål og kom fløde på, til konsistensen er lind og behagelig. Smag til med salt, peber og revet muskat samt et nip sukker.

  3. Kan du ikke skaffe de Bornholmske ristepølser kan en god kålpølse også bruges. Rist dem langsomt i en lille smule olie.

  4. Rist skiver af rå kartoffel i smør tilsat olie, til de er gyldne og sprøde, og server dem sammen med pølserne og grønlangkålen.