Nyd dine lækre sommergrøntsager året rundt. (©DR)

Grøntsager i olivenolie

I programmet 'Mad der holder' viser Camilla Plum hvordan hun hengemmer og bevarer hendes haves herligheder hele året rundt. Her viser hun hvordan du kan gemme alle dine lækre sommergrøntsager og nyde dem til hver en tid - eksempelvis til tapas eller til den daglige madlavning.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 20 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

  • 2 kg grøntsager
    (som hele små løg, friske hvidløg, små courgetter, auberginer, små svampe)
  • 100 g salt
  • 3 dl cidereddike
  • 2 l vand
  • ca. 1 ½ l olivenolie
  • masser frisk basilikum
  • lidt frisk salvie og rosmarin
  • 4 allehånde
  • 1 helt hvidløg
  • 1 håndfuld ege-vin-hindbærblade

Fremgangsmåde

  1. Pil løg og hvidløg (helt friske hvidløg lader man være hele). Bittesmå courgetter og auberginer flækkes næsten helt igennem, større skæres i 1 cm tykke skiver. Svampe lader man være hele, medmindre de er kanonstore.
  2. Læg grønsager og blade i en skål og gnid saltet godt ind i dem.
  3. Kog vand og eddike op, og blancher grønsagerne lidt ad gangen - de skal kun have 1 min. Læg dem til tørre på et viskestykke.
  4. Tør dem grundigt og auberginer og courgetter trykkes flade med et tørt viskestykke. Læg krydderurterne ned mellem grøntsagerne som de komems i glas. 
  5. Når alle grøntsager er på plads i glas koges lagen ind til ca. ½ l, og hældes varm over grøntsagerne. Fyld helt op med olivenolie, til grøntsagerne er helt dækket. Gok glasset mod bordet så evt. luftlommer stiger til vejrs. Fyld op igen med olie, efter en halv time. Man kan evt. proppe grøntsagerne ned under olien, så de bliver liggende, men ikke med fingrene, brug helt ren grydeske eller tang.
  6. Og når man får lyst til at bruge af grøntsagerne, skal det også foregå med en ren gaffel eller tang. Sørg for at resten af grøntsagerne ikke stikker op ad olien.
  7. Grøntsagerne kan spises med det samme, eller gemmes hele vinteren.
  8. TIP: Spis grønsagerne til forret, i en salat, med brød, med skinke og pølse, i sandwich, til tør ost, eller grillet som crostini på en skive italiensk brød. Når grøntsagerne er spist kan olielagen bruges til at marinere andre grøntsager i, til grillolie eller som dressing.