Sjov og andeledes polterabendkage, der ligner en øltønde, hvor der hældes øl over. (©DR)

Guinness øltønde

Jette bagte i Den store Bagedyst 2016 denne polterabendkage, som sit mesterværk i fjerde program. Inspirationen til kagen, har Jette fundet fra en tid, hvor hun selv boede og arbejde i Irland, og hvor man på en pub ikke kunne komme uden om en god Guinness øl. Den maskuline kage forstiller derfor en øltønde, hvor en Guinness-øl hældes over - helt af sig selv.

Du skal bruge et anti-tyngdekraft stativ, så du kan lave effekten med at øllen hældes over kagen af sig selv.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Bunde

  • 95 g saltet smør
  • 200 g muscovadosukker
  • 95 g rørsukker
  • 180 g yoghurt naturel
  • 4 stk. æg
  • 240 g hvedemel
  • 60 g kakao
  • 1 tsk. natron
  • 3 dl Guinness øl

Bærcreme

  • 200 g brombær el. solbær
  • 120 g rørsukker
  • 2 stk. citroner, skal og saft heraf
    (økologisk)
  • 4 spsk. brombærlikør

Pynt

  • 800 g marcipan
  • 200 g flormelis
  • 75 g glukosesirup
  • lidt pastafarve
    (brun og sort)

Chokolade ganache

  • 200 g mørk chokolade
  • 200 g piskefløde
  • 1 spsk. smør

Fremgangsmåde

  1. Bunde:
    Forvarm ovnen til 160 grader varmluft. 
  2. Pisk sukker og smør indtil blandingen er luftig og hvid. Pisk yoghurt og æg ind i dejen. Sigt mel, natron og kakaopulver sammen, og fold det ind i dejen, indtil massen er ensartet.Hæld øl i og rør godt rundt i dejen.  
  3. Fordel dejen ligeligt i to springforme, som du i forvejen har smurt med smør og drysset med mel.  Bag bundene i ovnen i ca. 20-22 minutter – tjek om de har fået nok ved at sætte en gaffel eller strikkepind el.lign i og tjek, at der ikke hænger dej på, når du tager den ud af bundene igen. Lad bundene køle helt af inden kagen samles.  
  4. Bærcreme:
    Hæld bærrene i en gryde og varm op ved medium varme sammen med sukkeret, citronskal af begge citroner og saft af en. Lad creme blive helt tyk, inden du tager den af varmen igen. Lad cremen køle helt ned inden du bruger den. 
  5. Samling af kagen:
    Brug dit anti- tyngdekrafts stativ som base for kagen. Sæt det første rør på og sænk forsigtigt den første bund ned over røret og lad bunden hvile på basen af stativet. Smør bærcreme på bunden og læg herefter forsigtigt den næste bund ned over stativet.
  6. Chokoladeganache:
    Varm fløden i en gryde, og lad den koge ganske lidt inden du tager den af varmen. Hæld fløden over den hakkede chokolade i en skål, og lad blandingen stå et par minutter, inden du rører i den for at samle den. Tilsæt smørret og rør rundt indtil det er en ensartet masse. 
  7. Hæld ganachen over øverste kagebund – lad gerne blandingen løbe lidt ned af siderne af kagerne – det kan du bruge til at fæstne dit marcipanbånd på. 
  8. Pynt:
    Lav et marcipanbånd til kagen af cirka 450 gram marcipan– mål kagen så du sikrer dig at båndet når hele vejen rundt om kagen. Højden skal være ca. 1 cm over kagens kant. Marcipanbåndet laves ved at ælte flormelis og glukosesirup ind i marcipanen, så den bliver smidig og let at arbejde med.  
  9. Når du har sat marcipanbåndet fast på kagen, pensler du kagen med brun pastafarve, så den får farve som træ. 
  10. Tag 150 gram marcipan og lav ”træstykker” i ca. 3 cm bredde og med en højde der svarer til det første marcipanbånd. Fæstn disse ”træstykker” til ”tønden” ved at bruge spiseligt lim eller en smule smeltet chokolade.   
  11. Tag herefter cirka 100 gram marcipan og farv med din sorte pastafarve – lav et bånd på cirka 2 cm i bredden, som skal sidde rundt om kagen (som tøndebånd). Fæstn båndet på kagen.  
  12. Brug nu ca.100 gram marcipan, som du indfarver med sort pastafarve, til at bygge op omkring de rør, der stikker op af kagen. Meningen er, at du skal skjule røret, så det ser ud som om, at dåsen øverst på stativet svæver over kagen, og hælder øl ud over tønden.
  13. Placer til sidst din øldåse øverst på stativet. Server!