Gul stærk tomatketchup lavet på smagfulde, gule tomater. (©DR)

Gul stærk tomatketchup

Elsker du også ketchup? Så prøv her at lave din egen, smagfulde og flotte ketchup. Sammen med Camilla Plum kan du lave en flot, velsmagende ketchup som indholder tomater, ingefær sennepsfrø og chili. Alle råvarerne er med til at give en fuldstændig fantastisk smag til ketchuppen!

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

  • 2 kg gule tomater i kvarte
  • 4 dl rørsukker
  • 2-3 dl æbleeddike
  • 1 stang kanel
  • 100 g frisk ingefær i tynde skiver
  • 2 spsk. hele gule sennepsfrø
  • 1 tsk. hele nelliker
  • 5-6 stk. tørrede chili med kerner
  • 1 stk. hvidløg, rødderne fjernet og skåret over
  • 1 kg løg, pillet og skåret i kvarte
  • 1 spsk. hel sort peber
  • 1 stk. hel muskatnød
  • 1-2 stængler blegselleri
    (eller en spsk. sellerifrø)

Fremgangsmåde

  1. Kom det hele i en gryde, der ikke er af aluminium. Kog det stille og roligt til tomaterne er kogt ud, og det hele meget mørt. Det tager ca. halvanden time. Rør ofte, og tjek at det ikke brænder på eller koger tørt. 
  2. Tag alt fast materiale op med en hulske, men lad saften blive i gyden. Kør i foodprocessor til det er helt moset, også krydderierne. Mos pulpen gennem en sigte, med en gummiskraber. 
  3. Få så meget som muligt med, så der stort set kun er tomatskaller og kerner tilbage i sigten. Kom det ned i gryden igen, smag til og kog det lidt ind til det har den rigtige konsistens. 
  4. Kom ketchuppen i helt rene glas eller flasker med skruelåg, og luk lågene næsten til, men ikke helt, for der skal kunne slippe damp ud. 
  5. Sæt ketchuppen i ovnen ved 110 grader til det bobler grundigt i glassene. Sluk ovnen, skru lågene til med grydelapper , og lad ketchuppen køle ned i ovnen. På denne måde bliver ketchuppen henkogt og kan holde i årevis. Når et glas er åbnet skal det i køleskabet.