Gule ærter er en god gammel dansk klassiker, der både mætter og varmer godt i vintertiden. (©DR)

Gule ærter med and, flæsk og pølse

I Madmagasinet lavede kok Adam Aamann denne opskrift på en god gammeldags omgang gule ærter med and, flæsk og kålpølser. Retten er dejlig vintermad, der både mætter og varmer godt.

Tilberedningstid: 4 timer Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

Suppen

  • 5-6 blade laurbærblade
  • 1 stort bundt timian
  • 2 stk. porrer
  • 2-3 stk. løg
  • 700 g flækkede gule ærter
  • rigeligt vand
  • 4 kviste vand
  • 1 stk. porre
  • 4 stk. gulerødder
  • 4 stk. persillerødder
  • 0,25 stk. knoldselleri
  • 600 g kartofler
  • salt og peber
  • 600 g svinebryst eller nakkekam
  • 2 stk. svineskank
  • 600 g kålpølse
  • 4 stk. andelår
  • 400 g bacon

Fremgangsmåde

  1. Dagen før:
    Kom flækærterne i en skål og dæk med rigeligt vand (8cm vand over flækærterne) og lad dem stå min. 12timer eller natten over. Kom et fint lag salt på de forskellige stykker kød (undtagen pølser og bacon), læg dem i en beholder og stil det koldt 20-24 timer.  
  2. Dagen efter børstes saltet af. Skyl kødet og start med at koge skankene i 2 timer i en meget stor gryde, der kan rumme alt kødet. Kog det ved svag varme i vand med laurbærblade og sort peber. 
  3. Kom derefter andelår, svinebryst og bacon i sammen med porre og løg ned i suppen med skankene og kog videre i 1½ time. De sidste 10 min. koges pølserne med. Tag kødet op, skum suppen og hæld den gennem en sigte og tilbage i gryden. 
  4. Hæld vandet fra flækærterne, skyl dem og kog ærterne i med timian og laurbærblade i vand i 1 time til en tyk grød, pas på den ikke brænder på til sidst, når ærterne har suget vandet til sig.  
  5. Rens, skræl og skær grønsager i mindre stykker 2 x 2 cm og kog dem møre i 2 liter af kødsuppen i 10 min. Kom de kogte gule ærter ved og kog, til det er jævnet. Tilsæt mere suppe, så det ikke bliver for fast, konsistensen skal være som en tyk suppe. Smag til med salt og peber . 
  6. Anret et fad med kød og pølse og tilbehør til de gule ærter - Server som minimum de gule ærter med grov sennep, friskrevet peberrod, syltede rødbeder, rugbrød og smør, og tilføj evt. bagte jordskokker, syrlig grønkålssalat, stegte græskar etc. Velbekomme.