Prøv Anne Hjernøes moderne opskrift på gule ærter serveret smukt med kålpølser, rødbeder og sennep. (©DR)

Gule ærter med flæsk, rødbeder og sennep

Anne Hjernøe lavede denne delikate og velsmagende opskrift på gule ærter med kålpølser, rødbeder og sennep i programmet "Frilandshaven". En dejlig klassisk ret, piftet op med lidt smagfuldt tilbehør.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Røget flæsk

  • 500 g røget flæsk
  • 2 stk. løg
  • 16-20 stk. hele nelliker
  • 4 stk. lauerbærblade
  • 1 bundt frisk timian
  • 1,5 l grøntsagsboullion

Gule ærter

  • 1 smule koldpresset jomfruolivenolie
  • 3 stk. skalotteløg, skåret i fine tern
  • 1 pakke gule ærter, der har stået i blød natten over
  • 1 stk. suppe, gerne kogt på flæsk

Ristede rodfrugter

  • 3-4 stk. gulerødder
  • 2-3 stk. selleri
  • 3-4 stk. pastinak
  • 1 smule koldpresset jomfruolivenolie
  • 1 smule salt
  • 1 smule friskkværnet sort peber
  • 1 smule frisk timian

Salat af marinerede gule ærter

  • 1 pakke gule ærter, som har stået i blød natten over
  • 1 stk. finthakket løg
  • 1 håndfuld finthakket persille
  • 1 smule koldpresset jomfruolivenolie
  • 1 smule æblecider eller blommecidereddike
  • 1-3 fed hvidløg
  • 1 stk. citron, friskrevet skal
  • 1 smule salt
  • 1 smule friskkværnet sort peber

Lynsyltede rødbeder

  • 1-2 stk. rødbeder
  • 1 smule kirsebæreddike
  • 1 smule rørsukker
  • 1 håndfuld hele nelliker
  • 1 håndfuld hele allehånde
  • 1 håndfuld hele enebær
  • 1 smule frisk timian
  • 1 smule kommen
  • 1 smule salt

Hjemmerørt sennep med frisk peberrod

  • 1 smule sennepspulver
  • 1 smule kogende vand
  • 1 sjat koldpresset jomfruolivenolie
  • 2-4 tsk. mørke sennepsfrø
  • 1 smule honning
  • 1 smule salt
  • 1 smule friskkværnet sort peber
  • 1 smule friskrevet peberrod

Fremgangsmåde

  1. Stegt flæsk: 
    Stik 8-10 stk. hele nelliker i hvert løg. 
  2. Det røgede flæsk bringes i kog i grøntsagsboullionen sammen med løg, laurbærblade og timian. 
  3. Når flæsket har kogt i 1 time sies boullionen fra og bruges til at koge de gule ærter i.
  4. Gule ærter:
    Løgene steges i olien til de er klare og gennemsigtige i konsistensen. Derpå tilsættes de gule ærter og steges med i 3-4 minutter. Suppen hældes på til ærterne er dækket, supplér evt. men mere suppe undervejs. 
  5. De gule ærter koger nu i suppen i ca. 45 minutter eller til de kan moses med en stavblender. Ærterne moses nu til en tyk grød eller en grov suppe efter smag og behag. 
  6. Gule ærter serveres med røget flæsk, kålpølser, ristede rodfrugter, stærk sennep og syltede rødbeder.
  7. Ristede rodfrugter: 
    Rodfrugterne skæres i stave som ristes møre og sprøde i olien. Drys med lidt salt og peber og frisk timian. 
  8. De ristede rodfrugter serveres til de gule ærter
  9. Salat af marinerede gule ærter: 
    De sprøde gule ærter blandes med finthakket løg og persille. 
  10. Olivenolie, æblecider, hvidløg, citronskal, salt og peber røres sammen til en homogen syrlig dressing. 
  11. Marinaden blandes sammen med de gule ærter der nu står og trækker et kvarters tid inden de spises.lynsyltede rødbeder:
  1. Kirsebæreddike, rørsukker, nelliker, allehånd, enebær, timian, eventuelt lidt kommen og salt koges sammen. 
  2. Rødbederne skæres i papirtynde skiver på et mandolinjern. 
  3. Eddikelagen hældes over rødbederne, der nu trækker et kvarters tid inden serveringen.
  4. Hjemmerørt sennep med frisk peberrod:
    Sennepspulveret røres lindt med kogende vand og en slat olivenolie. Derefter tilsættes lidt mørke sennepsfrø og senneppen smages til med honning, salt & peber samt friskrevet peberrod.