Gulerødder i jorden
Lækker chokolade- og gulerodskage med sød glasur.
Tilberedningstid:
1 time, 30 min.
Antal portioner:
8 pers.
Ingredienser
Spongecake-dej
- 4 stk. æg
- 250 g smør
- 250 g sukker
- 250 g mel
- 1 spsk. bagepulver
- 1 tsk. natron
- 1 tsk. vaniljearoma
Gulerodskage
- 75 g revet gulerødder
- 1 stk. orange farve
- 1 stk. citron (skal)
Chokoladekage
- 20 g kakaopulver 100%
"Jord"-småkager
- 1 stang vanilje
- 100 g flormelis
- 100 g hvedemel
- 20 g kakaopulver
- 100 g smør
- 1 stk. æggeblomme
Pynt
- 400 g mørk chokolade
- 1 smule knust is
Chokoladeganache
- 130 g mørk chokolade
- 2,5 dl fløde
- 60 g honning
- 60 g smør
- 1 smule knust salt
Fremgangsmåde
Spongecake - luftig sandkage
- Forvarm ovnen til 180 grader.
- Smør en brødform med et stykke bagepapir i bunden.
- Bland smør og sukker en køkkenmaskine. Konsistensen skal være ensartet det kan tage op til 10 min. Vær sikker på at sukkeret er helt opløst.
- Ved lav hastighed, tilsæt vanilien og æggene lidt efter lidt. Hvis blandingen skiller tilsæt en spsk. Mel.
- Sigt mel, bagepulver og natron og tilsæt det.
Lav gulerodskage
- Tag 400 g af spongecake dejen. Vend de revede gulerødder og citron skald i dejen. Tilsæt orange madlavningsfarve indtil du opnår en "gulerods-farve". Dejen hældes i en trekantet smurt form og bages ved 180 grader i ca. 30 min.
- Når den er færdig bagt lad den køle af i 5 min, hvorefter den vendes ud og kølers færdig på en riste.
Lav chokoladekage
- Vend kakaopulveret i den resterende dej og put den i en sprøjtepose.
Samling
- Chokoladedejen sprøjtes fra bunden og op langs siderne i brødformen. Læg gulerodskagen i midten af formen og fyld op om siderne med chokoladedejen. Brug en palet til at smøre et lag chokoladedej på toppen af "guleroden" så de to deje hænger sammen.
- Kagen bages ved 180 grader i ca. 50 min.
- Samme afkølingsproces som ved gulerodskagen.
"Jord" - Småkager
- Flæk vaniljestangen på langs og mas kornene ud i en smule flormelis.
- Bland vaniljen og det resterende sukker sammen med mel og kakao i en skål, og rør det sammen for at undgå klumper.
- Skær smørret i tern og smuldr dejen sammen til det ligner savsmuld.
- Tilsæt æggeblommen, og ælt dejen sammen. Rul dejen til en tyk pølse i vitavrap, og lad den hvile ca. 1 time i køleskabet, eller 30 min på frost.
- Skær derefter dejrullen i skiver på omkring ca 3-4 mm, tryk dem let flade.
- Bag dem sprøde ved 180 grader varmluft i ca. 10 min. Lad dem køle helt af før de blendes. De er nu klar til at blive brugt som "jord".
Ekstra jord hvis nødvendigt
- Blender chokolade (koldt fra køl eller frost)
- Sigt det for støv
- Drys med lidt kakao og sigt igen, så det små stykker pakkes ind i kakao.
- Og så blandet med "Jordsmåkager"
Lav pynt
- Den mørke chokolade tempereres, og sprøjtes i små klatter ned i den knuste is. Tryk hurtigt en håndfuld is rundt om chokoladen. Læg derefter chokoladen på et stykke bagepapir så isen kan smelte. Ryst chokoladen indimellem for at få vandet ud.
- Vend chokoladen i kakaopulver imens de er let fugtige.
Chokoladeganache
- Smelt chokoladen over et vandbad. Bland fløde og honning i en gryde og varm det til kogepunktet. Hæld 1/3 af fløden over chokoladen og rør rundt. Herefter tilsættes det resterende fløde honning blanding lidt ad gangen.
- Tilsæt smørret når ganachen har en temperatur imellem 35-40 grader, og brug en stavblender til det sidste. Før stavblender ned uden luftbobler.
- Tilfør den lune ganache til den kolde kage, og knus en smule salt henover.