Hvis du serverer denne gulerodskage næste gang, du får gæster på besøg, så er du sikret ikke at stå tilbage med nogle kagerester. (©DR)

Gulerodskage med creamcheese og saltkaramel

Er du vild med gulerodskage? Så vil du elske Jon Daniel Edlunds bud på den klassiske gulerodskage. Han har nemlig pyntet kagen med creamcheese og saltkaramel, som sammen udgør en farlig kombination, der gør det svært ikke at tage det ekstra stykke.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 6 pers.

Kok og program

Ingredienser

Gulerodskage

  • 200 g smør
    (stuetempereret)
  • 125 g brun farin
  • 125 g sukker
  • 4 æg
  • 300 g revet gulerod
  • 200 g hvedemel
  • 2 tsk. kanel
  • 1 tsk. ingefær
  • 1 tsk. nellike eller allehånde
  • 1 tsk. bagepulver
  • en håndfuld rosiner eller nødder

Topping

  • 150 g smør
  • 150 g flormelis
  • 300 g flødeost
  • 1 øko citron
    (saft og skallen herfra)

Salt karamel

  • 330 g fløde
  • 80 g mælk
  • 50 g glucosesirup
  • 50 g sukker
  • 175 g sukker
  • 220 g glukosesirup
  • 125 g smør
  • 1 tsk. salt

Fremgangsmåde

  1. Pisk smør, sukker og brun farinsukker sammen i en skål et par minutter, til det bliver lyst og luftigt.
  2. Tilsæt 1 æg af gangen, og pisk det hurtigt sammen, før du tilsætter det næste. Æggene skal kun lige blandes i. 
  3. Tilsæt de revne gulerødder, og vend det godt rundt. Dejen kan godt se skilt ud, men bare rolig, melet kommer og redder det.
  4. Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål, og sigt det ned i massen. Vend det hele rundt, og tilsæt evt. rosiner og hakkede nødder forsigtigt i dejen. 
  5. Bag kagen i en springform på ca. 20-22 cm i diameter i ovnen på 175 grader varmluft i ca. 50 minutter. Tjek evt. kagen efter 40 minutter, og hvis en pind kommer ud af kagen uden dej på, er kagen færdig. Den skal gerne føles svampet og give efter for tryk, når du trykker den forsigtigt på overfladen. 
  6. Lad kagen køle helt, og del den evt i 2 lag.
  7. Pisk smør og flormelis sammen et par minutter, til det bliver lyst og luftigt. Tilsæt flødeost, citronsaft og citronskal og pisk det hurtigt sammen. Sæt massen på køl, til den skal bruges.
  8. Lav din salt karamelsauce imens. 
  9. Fordel et tykt lag creamcheese ind i mellem kagen og på toppen og anret slutteligt med karamelsaucen.   

Salt karamel 

  1. Bland fløde, mælk, 50 gram glucosesirup g 50 gram sukker i en gryde, og hold det varmt. Ikke kogende, men varmt.
  2. Opvarm 175 gram sukker og 220 gram glucosesirup i en gryde til 180 grader, så det bliver til karamel. Sluk for varmen.
  3. Hæld forsigtigt den varme flødemasse op i karamellen ligeså stille, mens du rører. 
  4. Tænd for varmen igen, og kog det til 105-110 grader. Hæld det gennem en sigte, og afkøl til 70 grader. Hæld smørret i, og blend det godt sammen med en stavblender.
  5. Stil til side, og opbevar på køl.
  6. Fordel den afkølede karamelsauce i en sprøjtepose, så den stadig er tyktflydende og kan bruges til at pynte ovenpå kagen. Hvis den er blevet for kold, så bare lad den ligge fremme i 20 minutter.