Fedtet, men godt. Sådan skal en god gumbo være. (©DR)

Gumbo

Sydstaternes klassiker gumbo er et typisk eksempel på Cajun-madlavning. Inspirationen kommer fra Latinamerik og er fyldt med krydderier.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Fremgangsmåde

  1. Start med at lave en roux. 
  2. Fedtstof på en pande. Det være sig svinefedt, som de bruger meget i Louisiana, smør eller majsolie. 
  3. Varm det og tilsæt hvedemel. Rør konstant. Gå aldrig fra det. Vend dig end ikke bort. Blink ikke med øjnene!! Hvis roux’en brænder på, så smid den ud. Den kan ikke reddes. Lav en ny. 
  4. Rouxen skal være gyldenbrun. Når den er helt perfekt, så tag panden af ilden og køl det hele ned med koldt vand, indtil rouxen ikke syder længere. Vandet fordamper hurtigt, når det rammer den sydende roux. Du skal selvfølgelig ikke drukne den. Den skal både gøre det ud for jævning og især give en karakteristisk smag. Stil til side! 
  5. Svits i en gryde med lidt varm majsolie: 
  6. Lige dele groft hakket løg, grøn peber og bladselleri.( Det kaldes Den Hellige Treenighed i Louisiana.) Tilsæt andouillepølse, men sådan en fås ikke i Danmark, så brug røgede sønderjyske kålpølser (som ikke indeholder kål, men masser af godt svinekød og krydderier. De spises TIL kål) og eventuelt nogle friske små spanske chiorizopølser. Pølserne skæres i grove skiver. Kom nu strimlet kyllingebryst eller andet kylligekød i. 
  7. Tilsæt salt og peber, timian og laurbærblade. Til sidst overhældes det hele med hønsebouilon til det dækker. Lad koge, eller simre. Tilsæt derefter den gyldne roux, lidt efter lidt og rør det ud i retten. 
  8. Gumbo er egentlig udsprunget fra kingombo, som i Afrika betyder okra og er små grønne bælgfrugter, som virker slimede og derfor er god til at jævne gryderetter med. Ud over at okra også er stivelse som mætter fattige maver. 
  9. I dag er vi ikke så fattige, at vi behøver at proppe dem i maden. De smager nemlig ikke af noget. Altså er okra udgået i dag. Heldigvis! 
  10. Lad gumboen simre. Herefter kan du med sindsro kyle resten af rejerne fra cajun popcorn, og – eller resten af krebsehalerne i. 
  11. Server over kogt ris.