Den lækre sydstatsret går lækkert sammen med en omgang guleris, som altså blot er almindelige kogte ris blandet med lidt gurkemeje for at få den fine farve. (©DR)

Gumbo med gris

Adam Price laver gumbo med ris i programmet 'Price Inviterer'. Opskriften indeholder pølse, svinemørbrad og en masse lækre krydderier. Hvis du mangler noget at lave til aftensmaden, er denne nemme ret lige sagen!

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 4 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

Gumbo

  • 15, dl olie
  • 1,5 dl mel
  • 2 stk. løg
  • 2 stk. grønne pebre
  • 4 stængler blegselleri
  • 4-6 fed hvidløg
  • 1,5-2 l hønsebouillon
  • 2 stk. laurbærblade
  • 5-6 stk. okra
  • 1-2 spsk. kreoler-krydderi
  • 1 tsk. tørret timian
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 1,2 kg økologisk svinemørbrad
  • 800 kg røget pølse
  • 1 bundt forårsløg
  • 1 bundt persille

Kreoler-krydderi

  • 2,5 spsk. paprika
  • 2 spsk. salt
  • 2 spsk. hvidløgspulver
  • 1 spsk. løgpulver
  • 1 spsk. sort peber
  • 1 spsk. cayennepeber
  • 1 spsk. tørret oregano
  • 1 spsk. tørret timian

Fremgangsmåde

Lav først kreoler-krydderi:

  1. Bland alle krydderierne sammen og opbevar dem i en lufttæt beholder. Her er selvfølgelig til mange omgange, men man kan jo altid halvere eller kvarte opskriften.

Lav dernæst gumbo:

  1. Kyllingestykkerne krydres med krydderiblanding og eventuelt ekstra salt og peber og brunes hurtigt i lidt olie. Pølsestykkerne brunes ligeledes, og kødet sættes til side.

  2. Så skal man lave en såkaldt "roux", som er meget typisk for det kreolske køkken. Det gør man på følgende måde: I en stor tykbundet gryde varmer man 1½ dl olie op og tilsætter melet. Nu gælder det så om at bage melet af under konstant omrøring over medium varme, indtil massen er nøddebrun. Man må ikke forlade en roux, for så brænder den på! Jo mørkere roux'en bliver, jo mere røget og kraftig bliver smagen, men pas på, for til sidst går det stærkt, og får den for meget, bliver den bitter og ubehagelig i smagen.

  3. Når den rigtige kulør er opnået, tilsætter man grøntsagerne og steger dem under omrøring i ca. 4-5 minutter. Så tilsættes bouillon, kylling, pølse samt krydderier, og man koger det for svagt blus i en times tid. Fedtet skummes af, og man tilføjer det grønne af forårsløgene og persillen.

Tip: Serveres i store, dybe tallerkner med kogte ris, som evt. er kogt med lidt gurkemeje til gule ris.