Lækker og proteinrig suppe med linser og kikærter - en lækker og fyldig suppe. Foto: DR (©DR)

Harira - Marokkansk kikærtesuppe

Prøv den dejlige, smagfulde marokkanske kikærtesuppe, som Camilla Plum laver i programmet "Mad der holder". Suppen smager ekstra fantastisk, hvis den serveres med lidt citronsaft, yoghurt og en masse krydderurter. Hvis du har lyst, kan du peppe den op med den marokkanske chilisauce Harissa.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 6 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 0,5 l rå kikærter
  • 3 l vand
  • 1 dl olivenolie
  • 4 stk. finthakkede løg
  • 4-5 stk. røde/gule pebrefrugter i tern
  • 2 stængler blegselleri i tern
  • 1 stk. hvidløg
  • 150 g røde linser
  • 4 spsk. tomatpure
  • 1 spsk. stødt gurkemeje
  • 2 spsk. finthakket ingefær
  • 1,3 stk. finthakket rød chili
  • 1 spsk. paprika
  • 3 spsk. hel spidskommen
  • 1 tsk. knuste kardemommefrø
  • 2 spsk. korianderfrø
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 2 kg modne tomater
  • 1 smule vand

Desuden

  • 1 l yoghurt drænet til det halve
  • 1-2 stk. citroner
  • 1 bundt frisk koriander
  • 1 kvist marrokansk mynte
  • 1 smule harissa

Fremgangsmåde

  1. Kikærterne sættes i blød i koldt vand til dagen efter. Hvis man ikke får det gjort, kan de sagtens koges direkte, det tager bare længere tid, et sted mellem 45 min-1,5 time Sæt dem over ilden i de 3 l vand de har stået i blød i. 
  2. Kog dem møre med en spsk. salt i vandet. 
  3. Sæt yoghurten over at dræne i et dørslag med et viskestykke i. 
  4. Varm en stor gryde op som suppen kan være i. Varm olien op og steg løg, pebre, selleri, hvidløg og krydderier gyldne i olien. Kom pureen i og steg igen. Hæld tomater, linser og væsken i. 
  5. Kog op og skru ned. Lad suppen stå og simre i en lille time. Når kikærterne er kogt hælder man både kogevandet, der smager dejligt og kikærterne over i suppen. 
  6. Den er færdig, når den er jævn, rimeligt tyk og er simret sammen til en samlet harmonisk smag. Smag til med salt, peber, og måske en smule brunt sukker, hvis den er skarp af tomaterne. 
  7. Skær citronerne i kvarter. Spis den varme suppe med en klat yoghurt, et generøst skvæt citronsaft over hver portion, og masser af krydderurterne. 
  8. Harissa, som er den stærke marrokanske chilisauce, giver ekstra interesse som en lille klat allerøverst, men man kan lade det være.