(©Kirsten Skaarup)

Hasselback selleri

Dette bagte selleri fungerer både som hovedret med brun sovs og brunede kartofler - og som pålæg på julens frokostbord, gerne pyntet med stegte svampe og rå marineret, rød spidskål eller rødkål.

Tilberedningstid: Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 1 selleri
    (ca. 3/4 kg.)

Marinade

  • 4 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. tamari
  • 2 spsk. ahornsirup
    (eller anden sirup)
  • 1/2 dl sød chilisovs
  • 2 spsk. citronsaft
  • 1 tsk. stødt allehånde
  • 1 tsk. stødt stjerneanis
  • Smag til med salt
  • Friskkværnet peber
  • 1 håndfuld hele nelliker
    (kan udelades)
  • 3-4 laurbærblade
  • 2-3 spsk. rørsukker

Fremgangsmåde

  1. Lav først marinaden. Rør alle ingredienserne sammen undtagen nelliker, laurbærblade og sukker.
  2. Smag godt til med sødt, salt og surt samt krydderierne. Marinaden må gerne smage af jul.
  3. Skær selleriknolden over i to dele midt på den brede del. Skræl sellerien.
  4. Skær "skiver" ned i begge halvdele. Skær dem kun ¾ ned i sellerien. Skiverne skal hænge sammen i bunden. De skal være ca. 3 mm brede.
  5. Sæt de halve selleri i en smurt bageform med skærefladen nedad. Pensl dem godt med marinaden. Stik så mange nelliker mellem skiverne, som du har lyst til. Sæt også laurbærbladene ned imellem et par skiver.
  6. Bag sellerien i en 200 grader varm ovn 50-60 minutter. Pensl med marinaden ca. hvert kvarter. Når sellerien er lidt mør, og skiverne begynder at kunne skilles lidt ad, så pensl også ned mellem skiverne.
  7. Når sellerien er ved at være mør (stik i den med en kniv), kan du drysse med sukker og sætte formen under grillen, til overfladen er helt gylden.