Hasselback selleri
Dette bagte selleri fungerer både som hovedret med brun sovs og brunede kartofler - og som pålæg på julens frokostbord, gerne pyntet med stegte svampe og rå marineret, rød spidskål eller rødkål.
Tilberedningstid:
Antal portioner:
4 pers.
Kok og program
Ingredienser
-
1
selleri
(ca. 3/4 kg.)
Marinade
- 4 spsk. olivenolie
- 2 spsk. tamari
-
2 spsk.
ahornsirup
(eller anden sirup)
- 1/2 dl sød chilisovs
- 2 spsk. citronsaft
- 1 tsk. stødt allehånde
- 1 tsk. stødt stjerneanis
- Smag til med salt
- Friskkværnet peber
-
1 håndfuld
hele nelliker
(kan udelades)
- 3-4 laurbærblade
- 2-3 spsk. rørsukker
Fremgangsmåde
- Lav først marinaden. Rør alle ingredienserne sammen undtagen nelliker, laurbærblade og sukker.
- Smag godt til med sødt, salt og surt samt krydderierne. Marinaden må gerne smage af jul.
- Skær selleriknolden over i to dele midt på den brede del. Skræl sellerien.
- Skær "skiver" ned i begge halvdele. Skær dem kun ¾ ned i sellerien. Skiverne skal hænge sammen i bunden. De skal være ca. 3 mm brede.
- Sæt de halve selleri i en smurt bageform med skærefladen nedad. Pensl dem godt med marinaden. Stik så mange nelliker mellem skiverne, som du har lyst til. Sæt også laurbærbladene ned imellem et par skiver.
- Bag sellerien i en 200 grader varm ovn 50-60 minutter. Pensl med marinaden ca. hvert kvarter. Når sellerien er lidt mør, og skiverne begynder at kunne skilles lidt ad, så pensl også ned mellem skiverne.
- Når sellerien er ved at være mør (stik i den med en kniv), kan du drysse med sukker og sætte formen under grillen, til overfladen er helt gylden.