Havtorn vokser ved havet og er et syrligt lille bær med masser af vitaminer. Brug dem f.eks. til at lave saft eller pure til din madlavning. (©DR)

Havtornsaft og -pure

Har du aldrig smagt havtorn? Så er du gået glip af noget! Prøv Kim Gravenhorst opskrifter på havtornsaft og -puré. Havtorn har en vidunderlig syrlig smag, som kan bruges til al form for madlavning, fx. muslinger med havtornsaft i stedet for hvidvin eller kylling stegt med karry og havtorn.

Tilberedningstid: 45 min. Antal portioner: 10 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

  • 1 kg havtorn
  • 0,5 l vand

Fremgangsmåde

Til ca. 1 liter havtornsaft og 2 dl. havtornpuré

  1. Kom havtornen i en gryde og tilsæt vand. Bring det i kog og lad det simre i et par 
  2. minutter. Lad saften stå og køle af i gryden og hæld den så over i en sigte. Når 
  3. væsken er løbet igennem, presses saften ud af bærrene med en dejskraber. Opbevar 
  4. saften i skoldede glas eller flasker i køleskabet. Så kan den holde i flere uger. 
  5. Saften kan også fryses ned. 
  6. De resterende skaller og kerner hældes i en blender og blendes helt fint. Er de for 
  7. tørre til at blende, tilsættes lidt af saften. Man kan vælge at sigte pureen, hvis man 
  8. ikke vil have rester fra kernerne med. Pureen holder ikke mere end et par dage i 
  9. køleskabet, så den kan med fordel fryses ned i mindre portioner.