Gunnars uhyggelige og sjove halloweenkage 'Heksens livret'. (©DR)

Heksens livret

I program tre af Den store Bagedyst 2016 skulle deltagerne bage en halloween kage som mesterværk. Gunnar bagte denne kage, som han kalder 'Heksens livret', som er en lækker græskar- og gulerodskage med et sjovt og uhyggeligt look.

Tilberedningstid: 2 timer, 40 min. Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Græskar-gulerodskage

  • 6 stk. æg
  • 225 g rørsukker
  • 225 g brun farin
  • 300 g smør
  • 2 stk. appelsiner
    (økologisk)
  • 1 spsk. citron
    (økologisk)
  • 450 g hvedemel
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. stødt muskat
  • 1 tsk. stødte nelliker
  • 1 tsk. allehånde
  • 2 tsk. stødt kanel
  • 3 tsk. natron
  • 1,5 tsk. bagepulver
  • 200 g sultana rosiner
  • 1 tsk. salt
  • 375 g butternut græskar
    (eller andet græskar)
  • 375 g gulerod

Glasur

  • 300 g flødeost naturel
  • 150 g flormelis
  • 1 spsk. appelsin
    (økologisk)
  • 130 g blødt smør
  • 1 stang vanilje

Pynt

  • 500 g marcipan
  • 250 g flormelis
  • 125 g glukose
  • div. farver
    (til marcipanen)
  • spiselige tuscher til at tegne med
  • evt. tøris til effekt
    (kan udelades)

Fondant

  • 27,5 g skumfiduser
  • 7 g vand
  • 1 tsk. smagsneutral olie
  • 110 g flormelis

Fremgangsmåde

  1. Græskargulerodskage:
    Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Smør 2 forme med smør og beklæd evt. bunden med bagepapir. Selv vælger jeg at bruge 2 le cruset gryder, som er smurt med smør og bunden pakket ind i bagepapir. Jeg bruger gryden til at bage kagen i, da formen på gryden gir min kage den facon jeg ønsker uden at skulle skære i kagen bagefter.
  2. Skræl både gulerødder og græskar, riv dem derefter groft på rivejern.
  3. Smør smeltes i en gryde og  køler lidt. Saften og skallen fra appelsin tilsættes til smørret. Æg, sukker og brun farin kommes en rørskålen og piskes luftigt.
  4. Mel, ingefær, muskat, allehånde, nelliker, kanel, natron, bagepulver, salt og sultanarosiner blandes i en skål. 
  5. Mens der røres blandes skiftevis melblandingen og det afkølede smeltede smør i æggemassen. Til sidst vendes græskar og gulerødder i dejen.
  6. Dejen kommes i to former/gryder og de sættes i ovnen, de kan lige stå på samme bagerist midt i ovnen. Bag kagerne ca. 45 min - Det kan ske kagen skal have lidt mere, tjek evt. med en grillpind om der hænger noget ved. Synes du kagerne bliver for mørke så kom evt. låget på gryden og bag dem til de er færdige. Køl helt af.
  7. Fondant:
    Sæt en gryde over med vand til kogning. I en skål, som kan være i gryden, kommes skumfiduser, vand og 1 tsk. olie. Sæt skålen i gryden og varm massen op. Den er klar når alt er smeltet, og der ikke er nogen klumper tilbage. Når massen er smeltet,  piskes 75 gram flormelis ind i massen med håndmixeren.
  8. Glasur:
    Flæk vaniljestangen og tag kornene ud. Tag lidt flormelis og kom din vanilje heri, med en kniv køres vaniljen ind i din flormelis. Smør, flormelis, vaniljesukker røres godt sammen evt. på køkkenmaskine. Tilsæt saften og skallen fra appelsinen samt flødeosten. Stil på køl.
  9. Nu er du klar til at skulle pynte kagen. Piske glasuren enten på køkkenmaskinen eller håndmixer -  den skal være helt tyk.
  10. Den ene kage sættes på det fad kagen skal serveres på. Herpå kommes et lag glasur (ca. 1 ½-2 cm. tykt.) Inden du kommer overdelen oven på kagen, skal der gøres plads til den lille beholder, som skal indeholde tøris. Jeg vælger at stikke hullet ud med hvad svarer til 1 decilitermål. Decilitermålet sættes i senere. Sæt overdelen på og smør hele kagen op med resten af glasuren.
  11. Kagen har nu godt af at komme på køl/frys, så glasuren kan sætte sig, mens du laver pynt til kagen.
  12. Pyntning:
    Kagen tages ud fra køl. Bland marcipan med flormelis og glykose. Farv ca. 75 gram marcipan grøn, ca. 75 gram marcipan orange og den sidste marcipan farves grålig/sort.
  13. Rul den sorte marcipan ud i passende tykkelse, så den passer til hele kagen. Tag forsigtigt marcipanen og kom den over kagen, og pres marcipanen forsigtigt ind på kagen. Overskydende marcipan skæres væk og bruges til kanten og hanke/øre på gryden.
  14. Udrul noget grøn marcipan, som skal være den suppe heksen koger i gryden. Stik det ud så omkredsen passer til grydens top.Lav et omrids til hullet på toppen, jeg laver et krydssnit med en kniv, lægger det grønne marcipan på toppen, og trykker marcipanen ud mod kanten af hullet. Sæt decilitermålet i hulet, så det er klar til tøris senere.
  15. Kanten på gryden laves ud af en pølse på tykkelse med en tommelfinger. Tryk eller rul pølsen flad til den er ca. 2 cm. høj. Pensel kanten med spiselig lim, som skal sidde på grydens top. Kanten kan formes/bukkes rundt, når den er kommet på plads.
  16. Lav på 2 pølser i sort ca. 10 cm. skal skal sættes på som ørene på gryden.
  17. Udrul den orange marcipan og skær flammer ud, som skal limes på ydersiden af gryden.
  18. Af lidt hvid fondant laves kugler til øjne. Med lidt grøn marcipan laves 2 grønne linser til øjnene. Med den store tusch tegner du pupillen på øjet.
  19. Den fondant der er tilbage farves hudfarvet. Lav 2 små fødder samt 1-2 fingre, hvor neglen males med den røde tusch.
  20. Med den røde tusch skal du nu tegne blodårene fra bunden og op mod den grønne linse.
  21. Fødder, finger og øjne placeres på det grønne marcipan.
  22. Tøris kommes i huller - PAS PÅ! Enten skal du bruge en tang eller handsker, som kan tåle kulden. Tilsæt lidt vand til tørisen for at få et vild effekt frem.




Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2016 - udsendelse 3