Helstegt oksefilet - en lækker opskrift, hvor oksefileten bliver serveret med bearnaisesauce og saltbagte kartofler. (Foto: Rasmus Linaa ©DR)

Helstegt oksefilet med bearnaisesauce og kartofler

Oksefilet med bearnaisesauce er en klassisk ret, som er perfekt gæstemad. Denne lækre opskrift på oksefilet er med et drys af flæsk, champignon og persille, saltbagte kartofler og hjemmelavet bearnaisesauce.

Tilberedningstid: 1 time, 50 min. Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 1 kg Oksefilet
  • 3 dl champignon
  • 5 skiver flæsk
  • 1,5 dl bredbladet persille
  • 0,5 tsk. salt
    (efter behov)
  • 0,5 peber
    (efter behov)

Saltbagte kartofler

  • 10-15 stk. små kartofler
  • 2 dl groft salt
  • 2 spsk. olie
  • 1/2 tsk. fint salt
  • 1 tsk. timian
  • 1 tsk. rosmarin

Bearnaisesauce

  • 200 g smør
  • 2 stk. skalotteløg
  • 2 tsk. tørret estragon
  • 1/2 dl hvidvinseddike
  • 3 spsk. vand
  • 3 stk. æggeblommer
  • 1/2 dl persille
  • 1/2 tsk. salt
  • 1 smule peber

Fremgangsmåde

  1. Oksefilet:
    Forvarm ovnen til 150 grader. Skær eventuelle sener fra oksefileten og krydr den med salt og peber.

  2. Brun oksefileten grundigt over det hele på en pande, læg den i en bradepande og hæld stegeskyen over.  Sæt oksefileten i ovnen, til indertemperaturen er omkring 57 grader (cirka 45 minutter).

  3. Tag fileten ud og lad den hvile i bradepanden. Vend den en gang imellem.

  4. Kartofler:
    Forvarm ovnen til 225 grader.  Skrub kartoflerne grundigt og prik i dem med en gaffel. Læg kartoflerne i en skål og bland dem med olie, salt, timian og rosmarin efter behag. Drys rigeligt groft salt i et tykt lag i bunden af en bradepande. Læg kartoflerne i saltet og bag dem i ovnen i cirka 45-50 minutter.  

  5. Stik i kartoflerne for at tjekke, om de er færdige.

  6. Svits flæsk (eller bacon) på panden sammen med champignonerne og bland persillen i. Sæt fileten ind sammen med kartoflerne omkring fem minutter inden servering, så kødet er varmt på ydersiden. Garner kødet med flæske- og champignonblandingen.

  7. Bearnaisesauce:
    Hak løgene og svits dem sammen med estragonen i lidt olie og hæld vineddike og vand ved. Lad det koge ind, til der er omkring to spiseskefulde væske tilbage. Hæld væsken over i en skål med rund bund og lad den køle af.  

  8. Sæt skålen over et vandbad og pisk æggeblommerne i, så de bliver luftige. Smørret hældes i lidt ad gangen, mens man pisker.  Smages til med salt og peber. Persillen blandes i til sidst.

  9. Smelt smørret i en gryde, så det hvide lægger sig på bunden. Smørret må ikke køle af.  

TIP: Skær oksefileten i skiver og server den sammen med flæsk, persille, kartofler og bearnaisesaucen.

Opskriften findes i samlingen

Hovedretter til nytårsaften