Henkogning kan få dine sommertomater til at holde langt ind i vinteren. (©DR)

Henkogte tomater/syltet tomatsauce

Lav dine egne henkogte tomater og syltede tomatsauce, som kan holde sig i langt ind i vinterhalvåret. Tomaterne kan bruges i salater eller til andre retter, hvor en dejlig smagfuld og lidt syrlig smag er på sin plads.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

  • 2 kg modne tomater
  • 2 dl olivenolie
  • 1 stk. hel hvidløg, pillet i fed
  • 1 håndfuld frisk basilikum
  • 1,5-2 spsk. groft salt

Fremgangsmåde

  1. Skær tomaterne over, hvis de er meget store, små tomater kommes hele i glassene. Fordel dem i sylteglas, så de er helt fulde.  
  2. Pres tomaterne godt sammen. Prop basilikum og hvidløg ned langs siderne, drys med salt, hæld oliven olien over og skru lågene næsten helt på, hvis det er almindelige sylteglas du bruger. Hvis du bruger rigtige patentglas med gummipakning skal glassene lukkes. Når man varmer glassene op, vil der dannes damp, som skal ha lov at slippe ud, ellers eksploderer glassene, og det kan fint slippe ud ved gummipakningen. 
  3. Sæt glassene i ovnen ved 110 grader, og lad dem stå til indholdet ligner kogte tomater, er faldet sammen og det bobler lystigt af sted i glassene. 
  4. Tag glassene ud og skru dem helt stramt på med tykke grydelapper, mens de er varme. Sæt dem tilbage i ovnen og køl af. Patentglas bliver bare stående i den slukkede ovn, til de er kølet af. 
  5. Vask glassene udenpå, når de er kølet af, og opbevar et køligt sted. 
  • TIP: Tomaterne kan varieres med et lille skvæt æbleeddike, frisk oregano, frisk estragon, et par saltede capers, hvis det usandsynlige skulle ske, at man blev træt af det i den helt enkle version.