Du kan pynte kagen, lige som du vil. (©DR)

High tea - Victoria spongecake a la Stonehenge

Victoria spongecake serveres hyppigt til det store tebord i England. Her kommer den i en lidt utraditionel udgave. Tak til Mette Blomsterberg for opskrift!

Du skal bruge: 2 stk. runde kageforme/springforme ca. 22 cm. i diameter 2 stk. tilklippet bagepapir Bagespray eller smagsneutral olie 1 engangssprøjtepose 1 rund, glat 12 millimeter tyl 1 sigte Modellersæt 1 lille pensel

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

Spongecake bunde

  • 1/2 fed vaniljestang
  • 4 stuetemperede æg
  • 227 g sukker
  • 227 g blødt, saltet smør
  • Revet skal fra 1/2 citron
  • 227 g hvedemel
  • 3 tsk. bagepulver
  • 1/2 tsk. knust flagesalt

Marmelade, hindbær og Chantilly creme

  • 150 g god hindbærmarmelade
  • Cirka 250 g friske hindbær
  • 1/2 fed vaniljestang
  • 40 g flormelis
  • 1/2 l piskefløde

Dekoration

  • Cirka 200 g lysegrøn marcipan
  • Cirka 300 g lysegrå marcipan
  • Sort pastafarve og lidt æggehvide

Fremgangsmåde

Spongecake bunde

Tænd ovnen på 180 grader. Smør begge forme og læg tilklippet bagepapir i bunden.

Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud meden lille kniv. Mas kornene sammen med lidt af sukkeret, så kornene skilles ad.

Kom vaniljesukker, resten af sukkeret og det bløde smør op i skålen til din røremaskine, og sæt K-spartlen på.

Rør det til det bliver lyst luftigt.

Tilsæt nu ét stuetempereret æg og lad det køre ind i dejen inden de sidste æg tilsættes, stadig kun ét ad gangen. Det må ikke køre for længe!

Tag skålen af røremaskinen.

Tilsæt revet citronskal. Bland mel, bagepulver og salt og sigt det ned i dejen.

Vend det roligt sammen med en dejskraber til dejen er ensartet.

Fordel dejen i de to forme og stryg dejen plant ud med en lille knækpalet.

Bag bundene til de er gyldne og giver efter ved let tryk, det tager ca. i 20-25 minutter, afhængigt forme og ovn.

Tag dem ud af ovnen og vend dem straks på hovedet på en bagerist, hvor de afkøler ved stuetemperatur.

Marmelade, hindbær & Chantilly creme

Læg den ene bund på serveringsfadet. Smør hindbærmarmelade på (stop 1-2 cm. fra kanten) og læg friske bær hele vejen rundt i kanten. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene sammen med lidt af flormelissen, så kornene skilles ad. Pisk vaniljesukker, resten af flormelissen og den kolde fløde til let, men sprøjtefast skum og kom det op i en engangssprøjtepose med en rund, glat 12 millimeter tyl i. Sprøjt Chantillycremen i midten af kagen og helt ud til bærkanten (gem en lille smule til toppen). Læg den sidste bund ovenpå og pres den forsigtigt let ned.

Smør lidt creme ud på toppens midte. Rul den grønne marcipan tyndt ud i lidt ekstra flormelis og udstik den i en cirkel der er 3-4 cm. mindre end bundenes diameter.

Læg de sidste fint bær rundt om cirklen og modeller nu sten fra Stonehenge i den lysegrå marcipan efter fri fantasi. Giv stenene ’liv’ med modellerpinde og mal dem efterfølgende med lidt sort farve blandet med æggehvide. Drys med lidt hakket pistacie og pynt med lidt friske blomster.

Kagen spises samme dag den er bagt.