Du kan også bruge din friskost som del af en fyldig salat. (©DR)

Hjemmelavet friskost

I tredje program af Smagen af Danmark var turen kommet til osten. Morten lærer af en dygtig ostemager at lave sin egen friskost, og du får også opskriften lige her. Brug den i madlavning eller spis den som den er på godt brød evt. toppet med radiser og purløg.

Friskosten er nem at lave men skal stå og passe sig selv i et par dage, så vær i god tid inden du skal servere den.

Tilberedningstid: 15 timer Antal portioner: 2 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 1 l uhomogeniseret sødmælk
  • 1,5 dl økologisk tykmælk
  • 1 knivspids salt

Fremgangsmåde

  1. Hæld først tykmælk i en stor skål, og hæld da den uhomogeniserede sødmælk i. Stil denne blanding ved 32 grader i 24-36 timer, hvorved den tykner.
  2. Skær ostemassen i stykker på kryds og tværs, men ikke for voldsomt - herved løber vallen fra. Filtrer blandingen gennem en sigte (helst flad i bunden), gerne foret med osteklæde eller gaze, altså sådan at man hælder blandingen gennem osteklædet.
  3. Lad ostekornene dryppe af indtil massen er så stiv, at man kan tage den forsigtigt op uden at den går i stykker ( 6-12 timer).
  4. Nu har du lavet din egen friskost. Salt den lidt på begge sider og opbevar i køleskabet.